Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lazar Grujić:

'Na Vladi je hoćemo li na pregovore ili trgove'

Karlovac: Slaven Dobrović, Lazar Grujić i Miroslav Škoro zajednički kreću na parlamentarne izbore
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
18.06.2023.
u 20:20

Predsjednik Stranke umirovljenika i koordinator platforme Umirovljenici zajedno Lazar Grujić o mogućem prosjeku umirovljenika

I platforma Umirovljenici zajedno zaprijetila je mogućim prosvjedima. Zašto, što umirovljenici traže od Vlade i premijera Andreja Plenkovića?

Prosvjed smo najavili kao jednu od mogućih radikalnijih mjera ako nas Vlada bude ignorirala u umirovljeničkim zahtjevima koje smo već nekoliko puta jasno artikulirali. Okupljanje smo najavili za 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba, a hoće li to biti dostojanstvena proslava ili snažno artikuliran prosvjed, ovisi o tome što će Vlada učiniti po pitanju naših zahtjeva.

Tražimo da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godine staža i 65 godina života uzima 75-80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih 10 godina, da netko s navedenim uvjetima, odnosno 41/65, ne može imati mirovinu manju od 615 eura, bez obzira na visinu plaće tijekom radnog vijeka, te da se nakon 65. godine ukine penalizacija zbog prijevremenog umirovljenja. Povećanje mirovina i nova formula za izračun osnovice mogući su ako se udio mirovina u BDP-u Hrvatske s 10,2 posto podigne na 12,5 posto. Na Vladi je odgovor na pitanje hoće li se s umirovljenicima dogovarati i rješavati probleme za stolom ili će umirovljenici morati dokazivati svoju snagu na trgovima.

POVEZANI ČLANCI:

Prosječna starosna mirovina u Hrvatskoj iznosi 410 eura. Kako da čovjek starije dobi, već prilično načeta zdravlja, preživi mjesec s tim mizernim iznosom?

Uz konstantan rast cijena hrane, lijekova i stanovanja, posebno režija, život se za mnoge umirovljenike doslovno pretvara u golo preživljavanje. Sve je više onih koji kopaju po kontejnerima tražeći neki korisni materijal, a sve je više i onih koji na istom mjestu traže hranu, što je na sramotu svih nas kao društva u cjelini. Realno, mirovine nikada dosad nisu bile manje. S prosječnom mirovinom umirovljenik nakon 20. u mjesecu sve češće mora birati između hrane ili lijekova koji su mu nužni. Takvih je svakim danom sve više. Takvo stanje mnoge političare uopće ne dira.

Zaslužuju li umirovljenici, oni koji su nakon radnog vijeka dočekali zasluženu mirovinu, zapravo biti VIP građani naše zemlje?

Umirovljenici samo žele ono na što u svakoj uređenoj državi imaju pravo, a to je mirovina dostatna za život dostojan čovjeka. Ako smo danas došli u situaciji da su dva od tri umirovljenika sa svojim primanjima ispod linije siromaštva, onda kao društvo moramo biti svjesni da se radi o sustavnom zlostavljanju velikog djela populacije. Trenutačno stanje zvoni na uzbunu svih umirovljenika i zato su oni sad potpuno spremni svoju sudbinu preuzeti u svoje ruke i izboriti se za svoja zaslužena prava.

VIDEO U Rijeci održan i Hod za slobodu pod sloganom 'Nećemo pokleknuti'

Komentara 3

KL
Klarica
20:34 18.06.2023.

To je Škorin Lazar.

Avatar Hazl113
Hazl113
10:26 01.07.2023.

Umirovljenika je preko 1.200.000. I ono što je bitno svi potencijalni glasači. Definitivno se slažem sa traženim. Onaj koji ima 41 god. staža trebao bi imati minimalno 615€ mirovine, bez obzira kolika mu je bila plaća. I definitivno promijenit formulu za izračun mirovina. Svakom godinom mirovina je realno sve manja i manja.

NO
Nostromo
22:00 18.06.2023.

Vlada će podržati štrajk glađu umirovljenika do smrti. To garantiraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije