Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA U HRVATSKOJ

Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama dobila sunčanu elektranu

Foto: REGEA
1/3
17.12.2021.
u 14:45

Najavljujem i da ćemo nakon natječaja HERA-e u proljeće sljedeće godine imati 42 takva projekta, kazao je župan Željko Kolar

Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama druga je u Hrvatskoj na kojoj je postavljena sunčana eletrana koja će bolnicu opskrbljivati s 10 posto potreba za električnom energijom. 

Radi se o inicijativi koja je pokrenuta u suradnji Krapinsko – zagorske županije i REGEA-e (Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske), koja je izradila tehničku dokumentaciju za elektranu kroz projekt PVMax, koji za cilj ima osunčati mnoge krovove, ne samo na području Krapinsko – zagorske županije već cijele Hrvatske.

- Nakon Opće bolnice Zabok, sunčana elektrana je instalirana i na Specijalnoj bolnici Krapinske toplice i u narednom razdoblju napravit ćemo detaljnu analizu za ostale ustanove na području županije i gdje god se procijeni da je moguće i financijski prihvatljivo, nastavit ćemo sa realizacijom ovakvih projekata. Najavljujem i da ćemo nakon natječaja HERA-e u proljeće sljedeće godine imati 42 takva projekta. To je naše opredjeljenje, ni jedna županija u Hrvatskoj nema toliko pripremljenih projekata što se tiče sunčanih elektrana i zahvaljujući našoj REGEA-i, lider smo u Hrvatskoj po ovakvim projektima - kazao je župan Željko Kolar.

Novi val investicija je najavio i Ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

- Najavljujem i jedan val investicija ovo proljeće u Krapinsko – zagorskoj županiji, na školskim zgradama, domovima zdravlja i na parkingu Opće bolnice Zabok. U Krapinskim Toplicama je kotlina pa je prostorno skučeno, ali računam da ćemo udvostručiti kapacitet solarne elektrane Opće bolnice Zabok s pokrivanjem parkinga. Dakle, udvostručiti proizvodnju električne energije i osigurati ugodan parking svim korisnicima bolnice. Počinjemo s elektranom na parkingu Opće bolnice Zabok a ideja je iskoristiti površinu koja je već na raspolaganju. Ugovor o isporuci električne energije, tzv. PPA ugovor, pokazao nam se kao optimalno rješenje u svrhu osiguranja potpuno zelene opskrbe električnom energijom za dio naših potreba. Energija dolazi sa  krovova, proizvodi se tu gdje se i troši što svakako ima pozitivan utjecaj i na smanjenje opterećenja na opskrbnu mrežu HEP ODSa. Glavni razlozi prijedloga PPA ugovora za nas su bili pružanje mogućnosti ugovaranje povoljnije električne energije od postojeće cijene struje za Specijalnu bolnicu, fiksna cijena električne energije na deset godina koja dolazi iz 100% obnovljivog izvora energije, te nula kuna troška za samu bolnicu, rekao je Domac.  
 
Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić rekla je da bolnica nije bila dužna osigurati novac za plaćanje investicije, već se ista isplaćuje kroz dugoročni otkup električne energije po utvrđenoj fiksnoj cijeni tijekom deset godina.  

- Fiksna cijena koja nam je omogućena ovim projektom i održivost korištenjem sunca kao obnovljivog izvora energije za našu bolnicu velika je stvar. Trenutno naša bolnica za opskrbu u višoj tarifi (tj. tijekom dana) plaća oko 1 kunu za utrošeni kWh energije. Temeljem PPA ugovora sva struja koja dolazi iz sunčane elektrane će nas koštati oko 0,8 kuna po kWh, odnosno povoljnija je za otprilike 20%. Kako se očekuju povećanja cijene električne energije u narednim godinama ova razlika bit će vjerojatno i veća. Sav novac od ušteda moći ćemo reinvestirati za daljnje potrebe bolnice. Bez kune novog zaduženja i troška dobili smo investiciju koja nas vodi prema zelenoj budućnosti zdravstva u Hrvatskoj, rekla je Žnidarić.
 
Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina je istaknuo:

- Nakon deset godina, elektrana će biti u potpunosti naša a to znači da ćemo tada štedjeti otprilike 400.000 kuna mjesečno jer je sada ukupna potrošnja struje naše bolnice oko tri milijuna kuna. Osim racionalnog gospodarenja energijom, doprinijeli smo zaštiti klime i našeg okoliša te smo reducirali ugljikov dioksid u iznosu od 400 tona, što je veliki iznos”, istaknuo je Vančina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije