Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo za što sve vrijedi Europska kartica zdravstvenog osiguranja i na što imate pravo

Izdatke za nužne zdravstvene intervencije pokriva HZZO preko Europske kartice zdravstvenog osiguranja, no za sve izvan toga jedini je “padobran” putno osiguranje
28. prosinca 2018. u 17:02 21 komentara 36271 prikaza
Foto: Damir Špehar/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Vrijeme je zimskih odmora pa se sretnici koji putuju na doček Nove godine ili na skijanje u inozemstvo trebaju pobrinuti da u slučaju nenadane potrebe za liječničkom intervencijom ne budu izloženi neplaniranu trošku. Nije novost, ali mnogi zaborave – svi osiguranici HZZO-a imaju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO) ili EHIC European Health Insurance Card.

skijanje važno je znati Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju

S njom za vrijeme privremenog boravka u nekoj od zemalja članica EU imaju pravo na teret HZZO-a koristiti nužnu zdravstvenu zaštitu koju ne mogu odgoditi do povratka u Hrvatsku.

Za hitne potrebe Certifikat

Pod neodgodivom zdravstvenom zaštitom smatra se i ona koja je povezana s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje (npr. kontrola visokog tlaka) te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta ako cilj putovanja nije porod. Neodgodivi su i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no za korištenje tih usluga prethodno se potrebno dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju se putuje.

U ugovornim zdravstvenim ustanovama i ordinacijama EKZO se koristi po istoj cijeni kao u državi boravka. To znači da, ako platite participaciju, nakon povratka u Hrvatsku možete HZZO-u podnijeti zahtjev za povratom troškova. EKZO vrijedi tri godine, a za njega je najjednostavnije podnijeti zahtjev putem web-portala HZZO-a ili osobno; preuzima se u roku od 8 dana, a traje 3 godine. U slučaju hitnoće, odmah izdaju privremeni Certifikat s istim pravima kao EKZO koji vrijedi i na području Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske.

inzulin Lijekovi Ništa od poskupljenja inzulina: HZZO poništio odluku o licenciranju

Međutim, EKZO nije putno osiguranje i ne pokriva privatnu zdravstvenu zaštitu ili troškove poput spašavanja kod nezgoda na skijalištu, zračni prijevoz u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Neugodna iznenađenja mogu donijeti troškove koji će višestruko premašiti cijenu putnog aranžmana, za što jedini “padobran” može biti putno zdravstveno osiguranje, iako ni ono ne pokriva baš sve rizike.

– Pokriveni su troškovi nužnog liječenja u inozemstvu, hitni troškovi transporta, potrage i spašavanja, spašavanje helikopterom, gubitak prtljage, tumač i pravna pomoć. Može se ugovoriti pojedinačno ili kao obiteljsko, odnosno grupno osiguranje, unutar kojeg su obuhvaćene maksimalno dvije punoljetne i pet maloljetnih osoba – pojašnjava Vesna Škugor, voditeljica odjela za neživotna osiguranja u Graweu koje, osim za hrvatske građane u inozemstvu, ima ponudu i za strance u Hrvatskoj.

Ferratum banka PROMO Kako si Hrvati mogu priuštiti zimovanja i skijanje

Mogu se osigurati i nezgode koje za posljedicu imaju smrt ili invalidnost, a osim zdravstvenog osiguranja, i gubitak prtljage. U Allianzu se, uz uobičajenu ponudu, može pokriti i rizik odgovornosti za štete zbog smrti, ozljede tijela, narušenja zdravlja, oštećenja ili uništenja stvari treće osobe. Pokrivaju i otkaz putovanja, kao i većina drugih osiguravatelja. Kod osiguranja prtljage obično su obuhvaćeni gubitak, oštećenje ili uništenje te kupnja zamjenskih stvari. U Croatia osiguranju obuhvaćeni su rizici uništenja prtljage kod prometne nesreće, požara, udara groma, eksplozije, elementarnih nepogoda, krađe, razbojstva, neisporuke i zamjene stvari, ali i oštećenja u javnom prijevozu. Zdravstvena pokrića obuhvaćaju im i kućni posjet ili konzultacije liječnika i troškove propisanih lijekova, dijagnoze rendgenom, ultrazvukom i magnetnom rezonancom, medicinska i pomagala za hodanje, a u posebnom skijaškom aranžmanu nadoknađuju i troškove neiskorištenog ski-passa.

Sezona skijanja Sezona skijanja Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

Što nije pokriveno

U Allianzu ističu da nisu pokrivene štete koje nisu posljedica hitne medicinske intervencije, zahvati koji se mogu odgoditi do povratka u domovinu, cijepljenje i stomatološki troškovi, osim hitnih, posljedice komplikacija u trudnoći, kroničnih bolesti, kao i malignih i kancerogenih oboljenja te psihičkih bolesti i depresije, izdaci uzrokovani pokušajem ili izvršenjem samoubojstva, djelovanjem alkohola ili narkotika, namjerne štete, ali ni gubitak novca, vrijednosnih papira, kreditnih kartica, dokumenata, naočala, leća i proteza. Cijene polica ovise o puno parametara, a najviše o broju dana na putovanju i broju osoba pod pokrićem te zemljopisnom obuhvatu. Prema jednom izračunu, polica za sedmodnevno putovanje u Europu stajat će za jednu odraslu osobu 88 kn, za dvije 167 kn, a za dvoje odraslih i dvoje maloljetne djece 251 kunu.

>> Najjeftiniji i najskuplji 'kvadrati' u većim hrvatskim gradovima

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • ing-12345:

  Ovakav članak se u normalnoj zemlji naziva prikriveno oglašavanje putnog osiguranja.

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Zašto niste istražili, kakva je situacija sa hrvatskim studentima, koji studiraju u EU?! Što njima pokriva EKZO?

 • Avatar Francek007
  Francek007:

  Zašto ne kažete istinu svim Hr građanima. Putno osiguranje nije potrebno uplatiti osim u slučaju ako skijate van pista tj trebate spašavanje helikopterom. Naime ja sam nasjeo ovakvim promo člancima i uplatio privatno osiguranje. I eto na žalost kćer mi ... prikaži još! je stradala na skijanju i odvezao sam ju osobno u Vilach u bolnicu. Znate što su mi prvo tražili Karticu eu zdravstvenog osiguranja. Napomenuo sam im da imam i privatno ali to ih uopće nije tangiralo. Pružili su nam svu uslugu besplatno i rtg slikanja i pregled specijaliste i izdali su recept za protezu udlagu koju sam platio 80 kn sa tim receptom u ljekatni u gradu. Kod nas takva proteza košta 800 kn. I sada ja vas pitam zašto sam platio privatno putno osiguranje kada mi je EZ HR kartica sve pokrila . Ne nasjedajte na promo članke HR osiguranja jer ste za skijanje ipak osigurani i sa našim HZZO osiguranje preko te EU kartice.