Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica kod privatnika

Na MR samo imućniji: Preventivnog pregleda nema u javnom sustavu

magnetska rezonanca
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
21.02.2019.
u 09:12

Predsjednica države imala je indikaciju za magnetsku rezonanciju dojke, išla je na preventivni CT pluća, što kao probir uskoro uvodi i Ministarstvo zdravstva za pušače

Preventivna magnetska rezonanca u javnom zdravstvenom sustavu nije dostupna niti je to klinička praksa koju liječnici preporučuju. Pacijent u hrvatskom zdravstvu, dakle, ne može dobiti uputnicu da, ako nema nikakvu dijagnozu, ode na magnetsku rezonancu (MR) cijelog tijela, a to i nije postupak koji stoji u ikakvim stručnim smjernicama.

Ukratko je to zaključak iz razgovora s liječnicima različitih specijalnosti, kako radiologa tako i specijalista koji propisuju potrebu za pretragom magnetskom rezonancom. No, kako je ovaj put magnetsku rezonancu u prvi plan “bacila” predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, tako su i stručnjaci s kojima smo razgovarali tražili anonimnost.

– Magnetska rezonanca radi se ciljano, postoje protokoli za svaku pretragu. Magnetska cijelog tijela se ne radi, nekada se to propagiralo, ali se nije pokazalo korisnim. Da bi se pacijent uputio na magnetsku, znači da postoji nekakva sumnja ili je riječ o kontroli nekog stanja ili je pak riječ o hipohondriji. Mora, dakle, postojati neko fizičko pitanje zbog kojeg se ide na tu pretragu, a područje snimanja može se proširiti također ako je bilo neko sumnjivo stanje ili kontrola – objašnjavaju stručnjaci.

Išla na probir za rak pluća

Predsjednica države, podsjetimo, napravila je magnetsku rezonancu u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb. Budući da je riječ o zdravstvenoj ustanovi koja se primarno bavi dijagnostikom i liječenjem raka, posjet Grabar-Kitarović izazvao je očekivano izniman interes javnosti. Kako je prije objavio Večernji list, iz Ureda predsjednice su odgovorili da je u tu kliniku u Sv. Nedelji Grabar-Kitarović išla radi kontrolnih i preventivnih pregleda. Detaljniju izjavu dala je predsjednica države tijekom službenog posjeta Turskoj odakle je poručila da svake godine radi magnetsku rezonancu dojki i unutarnjih organa zbog genetskih predispozicija jer joj je od četvero baka i djedova troje umrlo od karcinoma. Nepoznato je ostalo od kojih vrsta karcinoma su preminuli njezini bake i djedovi pa je stoga nemoguća i nekakva “prognoza” ima li predsjednica države neku izraženiju vjerojatnost za rak. Objasnila je kojem se konkretnom pregledu podvrgnula u spomenutoj klinici; magnetskoj rezonanci dojki i unutarnjih organa.

Nije riječ, dakle, o magnetskoj rezonanci cijelog tijela jer, kako su nam odgovorili u Radiochirurgiji, ne rade MR lokomotornog sustava. Stoga je predsjednica obavila MR dojki, unutarnjih organa (abdomena i mozga) te MSCT pluća. Ova potonja pretraga preventivna je pretraga koju u idućih mjesec, dva uvodi i Ministarstvo zdravstva. Riječ je, naime, o probiru za rak pluća kroz koji će Ministarstvo na CT pretragu niske doze zračenja pozivati dugogodišnje pušače.

S tvrdnjom naših sugovornika da magnetska rezonancija nije preventivna pretraga suglasan je i prof. dr. sc. Dragan Schwarz, ravnatelj Radiochirurgije.

– Slažem se da se magnetska rezonanca ne radi klasično preventivno. Predsjednica je imala indikaciju za tu pretragu – komentirao je prof. Schwarz dodajući kako popust koji je Klinika odobrila predsjednici države jednako tako odobrava svim svojim stalnim pacijentima.

Duplo skuplje za bolji aparat

No, osim što kroz javni zdravstveni sustav radi prevencije, dakle iz opreza s obzirom na obiteljsku povijest, predsjednica ne može dobiti uputnicu za magnet, ne bi ga ni dočekala tako skoro. Kod pojedinih privatnih klinika u Zagrebu te jedne u Karlovcu koje smo kontaktirali s upitom za slobodan termin za tu pretragu, ali na uputnicu HZZO-a, nema slobodnih termina. “Ispucani” su termini za magnetsku na uputnicu do 31. ožujka stoga se čeka iduća odluka HZZO-a o kvotama za magnetsku u privatnim klinikama. Cijene su pak raznolike pa nam tako iz jedne klinike odgovaraju da cijena čak ovise i o vrsti uređaja kojom rade pretragu.

Stoga, ako hoćete magnetsku na boljem, modernijem i jačem uređaju od 3 Tesle, tada je magnetska – dvostruko skuplja. U svakom slučaju, predsjednica države odlučila se za pregled i kontrolu u spomenutoj klinici jer ima ranija iskustva kao pacijentica s tamošnjim liječnicima, ali realno i zato što si to može financijski priuštiti. Što se čekanja tiče, kod privatnika trenutno dakle nema upisa na magnet s uputnicom, a u javnim zdravstvenim ustanovama čekala bi najmanje pola godine.

>> Demografska slika Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije