Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Na izborima u Belgiji pobijedili flamanski separatisti

Novi flamanski savez (NVA), koji se zalaže za konfederalizaciju Belgije i kasnije njezin “neprimjetan nestanak”, odnosno razdvajanje Flandrije i Valonije pobjednik je belgijskih saveznih izbora.
13. lipnja 2010. u 15:34 45 komentara 10 prikaza
'people waving flemish flags as the chairman of the Flemish nationalist party N-VA, Bart De Wever (4G) surrounded with candidates sing the national Flemish anthem at the end of his seepch on June 6, 2
Foto: 'GEORGES GOBET'

Novi flamanski savez (NVA), koji se zalaže za konfederalizaciju Belgije i kasnije njezin “neprimjetan nestanak”, odnosno razdvajanje Flandrije i Valonije pobjednik je belgijskih saveznih izbora. Nakon 85 posto prebrojanih glasova, sve govori da će NVA, koja je privukla 32,1% flamanskih birača, osvojiti 20,6% ukupnoga broja glasova. Slijede frankofoni socijalisti (PS) s 34,5% među Frankofonima, odnosno 12,3% na razini Belgije, pa flamanski kršćanski demokrati sa 16,4% među Flamancima a 10,5% u Belgiji. Najveći su gubitnici u objema zajednicama liberali – flamanski (VLD) spali su na 8,2% a frankofoni (MR) na 8,9% na belgijskoj razini.

Još je veći gubitnik krajnje desni flamanski Vlaams Belang, koji je izgubio 6% potpore Flamanaca i spao na razini Belgije na 8,1%. Flamanski socijalisti (SP.A) ostali su na 9,9%, frankofoni zeleni na 5,3%, a flamanski zeleni na 4% glasova.

Najvjerojatniji mandatar za premijera čelnik NVA Bart de Wever je, uz tvrdnju da “paraliza zemlje nikome ne koristi”, ponudio Frankofonima “ruku prijateljstva”, dodavši da je “vrijeme za izgradnju mostova i odgovorno vladanje”.

No, dok Flandrija planira proračunski višak, Valonija je zacrtala rast manjka. U zemlji čiji se državni dug  kreće oko 100% BDP-a štedljivi Flamanci nisu više spremni plaćati valonsku rastrošnost, pa će pregovori o sastavu vlade, predviđa se, potrajati do duboko u belgijsko predsjedanje Europskom Unijom. Najteže će pitanje biti podjela jedine izborne jedinice koja prelazi pokrajinske granice, Brussel/Bruxelles-Halle-Vilvoorde (BHV), što Frankofoni odbijaju.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • -obrisani-:

    14.06.2010. u 13:07h Libela je napisao/la: kurcula - Hrvatski se piše Bruxelles, ___________________________________ Eto, da sam juče umro ostao bih u zabludi! Ja sam bio ubeđen da se Bruxelles piše na francuskom, a ne na hrvatskom. Na hrvatskom sam bio ... prikaži još!io uveren da se treba pisati Brisel. Zašto sam to mislio? Zato što sam ubeđen da sam čuo Hrvate Brisel govoriti, a ne Bruxelles. Istina, ni Francuze nisam Bruxelles čuo govoriti ali valjda oni znaju zašto tako pišu. A zašto neki Hrvati tako pišu ostaće tajnom.

  • -obrisani-:

    A ako se Belgija raspadne kome će pripasti Brukseles? Brukseležanima?

  • -obrisani-:

    Melkior. mojne srat! Nije dovoljno imati kompjuter i znati se ulogovati da bi se ostavio pametan komentar. Hajde, blago čiči, ostavi ti malo to sokoćalo na miru pa knjige u šake. To je jedini pouzdani metod protiv lupetanja.