Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BELGIJSKI IZBORI

Na izborima u Belgiji pobijedili flamanski separatisti

'people waving flemish flags as the chairman of the Flemish nationalist party N-VA, Bart De Wever (4G) surrounded with candidates sing the national Flemish anthem at the end of his seepch on June 6, 2
'GEORGES GOBET'
Autor
Stojan de Prato
13.06.2010.
u 15:34

Novi flamanski savez (NVA), koji se zalaže za konfederalizaciju Belgije i kasnije njezin “neprimjetan nestanak”, odnosno razdvajanje Flandrije i Valonije pobjednik je belgijskih saveznih izbora.

Novi flamanski savez (NVA), koji se zalaže za konfederalizaciju Belgije i kasnije njezin “neprimjetan nestanak”, odnosno razdvajanje Flandrije i Valonije pobjednik je belgijskih saveznih izbora. Nakon 85 posto prebrojanih glasova, sve govori da će NVA, koja je privukla 32,1% flamanskih birača, osvojiti 20,6% ukupnoga broja glasova. Slijede frankofoni socijalisti (PS) s 34,5% među Frankofonima, odnosno 12,3% na razini Belgije, pa flamanski kršćanski demokrati sa 16,4% među Flamancima a 10,5% u Belgiji. Najveći su gubitnici u objema zajednicama liberali – flamanski (VLD) spali su na 8,2% a frankofoni (MR) na 8,9% na belgijskoj razini.

Još je veći gubitnik krajnje desni flamanski Vlaams Belang, koji je izgubio 6% potpore Flamanaca i spao na razini Belgije na 8,1%. Flamanski socijalisti (SP.A) ostali su na 9,9%, frankofoni zeleni na 5,3%, a flamanski zeleni na 4% glasova.

Najvjerojatniji mandatar za premijera čelnik NVA Bart de Wever je, uz tvrdnju da “paraliza zemlje nikome ne koristi”, ponudio Frankofonima “ruku prijateljstva”, dodavši da je “vrijeme za izgradnju mostova i odgovorno vladanje”.

No, dok Flandrija planira proračunski višak, Valonija je zacrtala rast manjka. U zemlji čiji se državni dug  kreće oko 100% BDP-a štedljivi Flamanci nisu više spremni plaćati valonsku rastrošnost, pa će pregovori o sastavu vlade, predviđa se, potrajati do duboko u belgijsko predsjedanje Europskom Unijom. Najteže će pitanje biti podjela jedine izborne jedinice koja prelazi pokrajinske granice, Brussel/Bruxelles-Halle-Vilvoorde (BHV), što Frankofoni odbijaju.

Ključne riječi

Komentara 45

OB
-obrisani-
15:17 14.06.2010.

14.06.2010. u 13:07h Libela je napisao/la: kurcula - Hrvatski se piše Bruxelles, ___________________________________ Eto, da sam juče umro ostao bih u zabludi! Ja sam bio ubeđen da se Bruxelles piše na francuskom, a ne na hrvatskom. Na hrvatskom sam bioio uveren da se treba pisati Brisel. Zašto sam to mislio? Zato što sam ubeđen da sam čuo Hrvate Brisel govoriti, a ne Bruxelles. Istina, ni Francuze nisam Bruxelles čuo govoriti ali valjda oni znaju zašto tako pišu. A zašto neki Hrvati tako pišu ostaće tajnom.

OB
-obrisani-
15:18 14.06.2010.

A ako se Belgija raspadne kome će pripasti Brukseles? Brukseležanima?

OB
-obrisani-
11:52 14.06.2010.

Melkior. mojne srat! Nije dovoljno imati kompjuter i znati se ulogovati da bi se ostavio pametan komentar. Hajde, blago čiči, ostavi ti malo to sokoćalo na miru pa knjige u šake. To je jedini pouzdani metod protiv lupetanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije