Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv ISIL-a

Na Gadafija udarali 50 puta, na ISIL sramežljivo - 6 puta

isil
Foto: Reuters/PIXSELL
13.10.2014.
u 20:04

Turski novinar Mohamed Zahid Gul kaže kako je zapravo riječ o kazališnoj predstavi

Izjava ministra obrane SAD-a Chucka Hagela da je sirijski grad Kobane, koji je na udaru snažne ofenzive ISIL-a, u velikim problemima, ali da su zračni napadi ipak donekle pridonijeli potiskivanju džihadista, nije u skladu sa situacijom. Naime, dok SAD i njihovi saveznici sramežljivo bombardiraju položaje ISIL-a, ta krvoločna organizacija svaki dan osvaja nove teritorije.

Uzaludni vapaji

Sa svih strana poziva se na spas Kobanea od pokolja, ali saveznici samo ponavljaju kako će borba protiv ISIL-a biti dugotrajna. A da koalicija na čelu sa SAD-om može poraziti ISIL i u Iraku, gdje su već nadomak Bagdada, i u Siriji, dokazuje i to što je ta koalicija 2011. godine uništila i porazila libijsku vojsku pod zapovjedništvom Moamera Gadafija. Za razliku od ISIL-a, koji ima oko 30 tisuća boraca i nimalo ne nalikuje na profesionalnu vojsku, Gadafi je imao više od 100 tisuća vojnika koji su bili naoružani te slovili kao najjača vojska na afričkom kontinentu. Kada je libijski lučki grad Misrata bio pod opsadom, saveznički su zrakoplovi dan i noć bombardirali položaje Gadafijeve vojske te su znali imati i više od 50 zračnih udara, a danas se saveznici hvale da su šest puta bombardirali položaje ISIL-a.

U vrijeme zračnih udara na Libiju američki predsjednik Barack Obama te francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekli su kako ta vojna intervencija “nije okupacija libijskog teritorija”, nego “akcija vojne prirode radi zaštite libijskog naroda i omogućavanja da dođe do slobode i rušenja Gadafijeva režima”. Obama i danas  izjavljuje kako se zračnim udarima štiti narod i uništiva ISIL, ali ti su zračni udari znatno skromniji. Turski novinar Mohamed Zahid Gul smatra da su ti udari zapravo samo kazališna predstava kakao bi SAD mogao reći: „Evo, borimo se protiv ISIL-a.“ Analitičari strahuju da je neučinkovita akcija SAD-a i koalicije protiv ISIL-a zapravo znak da Irak i Sirija idu prema podjeli na tri države, sunitsku, šijitsku i kurdsku, što je u intervjuu za najtiražnije arapske novine Al-Hayat potvrdio i  bivši predsjednik Turske Abdullah Gül.

Nova podjela

Puno sam puta upozorio Bashara Al-Assada i Sadama Huseina, koje sam smatrao velikanima, na moguću podjelu Iraka i Sirije. Nisu me slušali. Strah me da situacija i u Iraku i u Siriji de facto ide prema podjeli – naglasio je Abdullah Gül.

ISIL je pokrenuo veliku ofenzivu i u Iraku te stigao do predgrađa Abu Graib, osam kilometara od aerodroma u glavnom gradu Iraka. Napredovanje džihadista u Al-Anbaru toliko je munjevito da bi pojedine jedinice iračke vojske mogle ostati u okruženju.

Osvajanje Al-Anbara dalo bi militantima strateški oslonac za daljnje napredovanje prema Bagdadu. Član iračkog parlamenta za pokrajinu Al-Anbar Ghazi Al-Gaud pozvao je da se hitno bombardiraju položaji ISIL-a jer postoji  opasnost od genocida za više od 40 tisuća ljudi koji su u okruženju militanata.

>> Nova šokantna snimka ISIL-a: 'Naići će na grozno iznenađenje kada krenu'

Komentara 30

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
21:16 13.10.2014.

I Turci i Amerikanci se još uvijek nadaju kako će ISIL prestati sa širenjem i krenuti na Asada. I zato ih baš ne "lupaju". Nadaju se opet biti saveznicima. Iako, čini se kako je službeni Istambul već u nekoj vrsti "tihog" savezništva sa ISILovcima, jer su im i Kurdi i Asad zajednički neprijatelji.

MA
macoje
20:49 13.10.2014.

sto me zbunjuje nesto, to je nismo odavno culi,procitali itd da stradaju krscani, samo cujemo kurdi ,isis bla bla...izgleda krscani tamo vise ne zive ili !...voleo bi da izrael i amerika daju prava krscanima arapima ,onoliko koliko imaju krscani diljemem muslimanskih drzava, naravno osim u one 2-3 drzave gdje nema demokratije ..ali sa kojima amerika i zapad imaju vrlo dobre odnose (s.arabija) primjer...da bas bi voleo da imaju ista prava,barem za krscane arape ako ne i za muslimane

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:42 13.10.2014.

SAD nema namjeru poraziti kalifat jer su im to saveznici kao Saudijci i Turci. Njihove ekshibicije platit će najviše Kurdi, Sirijici i Iračani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije