Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na ‘crvenom’ sjeveru HDZ prošao najbolje u 25 godina

HDZ je u Varaždinu na izborima 2000. dobio 14,8 %, a sad 23,19. Nezavisni Posavec dobio najviše preferencijalnih glasova.
15. srpnja 2020. u 19:15 1 komentara 643 prikaza
Damir Habijan, gradski vijećnik grada Varaždina
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Iako je 3. izborna jedinica i dalje ostala “crvena”, u HDZ-u posljednjih dana ne kriju zadovoljstvo rezultatom na sjeveru Hrvatske. U Varaždinu kažu da su ostvarili najbolji rezultat u posljednjih 25 godina, a u Međimurju su poručili da su ostvarili svoj san jer imaju najbolji rezultat od osamostaljenja Hrvatske!

Zagreb: Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva Žarko Tušek: 'Ova je Vlada uložila u sjever Hrvatske kao nijedna dosad'

– Rezultat u Varaždinu plod je svega onoga što smo posljednje četiri godine radili u gradu. Naš angažman, rad i inicijative birači prepoznaju, što mi je drago. Stalno se spominje da je Varaždin lijevo opredijeljen ili, kako ga neki nazivaju, crven, no rezultati pokazuju da to nije tako, da doista i mi u HDZ-u možemo napraviti rezultat – smatra predsjednik gradskog odbora HDZ-a u Varaždinu Damir Habijan, mladi odvjetnik koji će prisegnuti kao novi saborski zastupnik.

Usporedbe radi, na izborima 2000. godine HDZ je u Varaždinu dobio 14,8 posto, a sad 23,19. Zanimljivo je da je nezavisni međimurski župan Matija Posavec u Varaždinu dobio najviše preferencijalnih glasova. Habijan kaže da je to pitanje i problem za predsjednika varaždinskog SDP-a. Dobar rezultat ostvario je i HDZ-ov gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji je postavljen na 14. mjesto na listi, no osvojio je više od 5200 preferencijskih glasova. Da je bilo više zajedništva unutar HDZ-a, rekao je novinarima Jenkač, ta bi stranka ostvarila još i bolji rezultat. Predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat rekao je na predstavljanju rezultata da su ostvarili dosad najbolji rezultat na području te izborne jedinice, ali i u Međimurju.

matija posavec ‘Sjever Hrvatske je u odnosu na druge regije zapostavljen’

– Pet mandata HDZ-a u 3. izbornoj jedinici bio je naš san, a danas je stvarnost, baš kao i prelazak praga od 20 posto glasova u Međimurju, gdje smo dobili povjerenje 8817 birača, odnosno 22,3 posto – istaknuo je Horvat.

Sve su to, kažu, dobre podloge za lokalne izbore. U SDP-u nisu previše zabrinuti jer smatraju da imaju stabilnu podršku svojih birača koji su ovaj put eskivirali izbore zbog korone te da će na lokalnim izborima imati bolji rezultat. Ako korona do tada prođe... 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati