Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na 1200 eura mirovine, 1000 kuna poreza

Porezna je uprava pozvala dvjesto tisuća građana koji primaju mirovine iz inozemstva da reguliraju svoj status, no to ne znači da će svi morati platiti porez
31. siječnja 2016. u 20:06 267 komentara 55431 prikaza
mirovina
Foto: Thinkstock

Porezna je uprava na adrese dvjestotinjak tisuća građana koji primaju dohotke iz inozemstva, mirovine, stipendije, dividende ili honorare, poslala poziv da reguliraju svoj porezni status, što je najviše uznemirilo umirovljenike jer strahuju od plaćanja poreza. Hrvatska je 2012. godine uvela porez na strane mirovine, ali sve do najnovijih pisama, porezna administracija nije pokazivala da im je poznat identitet primatelja inozemnih mirovina.

Olakšice za članove obitelji

Propisi nalažu svima koji prime dohodak iz inozemstva da se u roku od osam dana sami prijave u registar obveznika poreza na dohodak te eventualno plate porez sukladno međudržavnim ugovorima. Dosad nije objavljeno koliko je umirovljenika poštovalo svoju zakonsku obvezu niti se zna koliko inozemnih umirovljenika plaća porez. Tek nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska je počela dobivati podatke s imenima njezinih rezidenata (hrvatskih državljana koji imaju reguliran boravak u zemlji) kojima se, primjerice, isplaćuju kamate na štednju u inozemstvu, mirovine, dividende i slično. Za 2013. godinu u Hrvatsku su, na primjer, stigli podaci iz jedanaest država za 163.580 umirovljenika kojima je za mirovine isplaćeno oko 547 milijuna eura. Do kraja 2015. trebali su stići podaci i za 2014. godinu.

Većinom su to mirovine zarađene u Njemačkoj (oko 90 tisuća) i ne podliježu plaćanju poreza, osim ako ne dolaze iz privatnih fondova. Svi se moraju upisati u registar obveznika na obrascu RPO. U opširnom priopćenju objavljenom na njihovim stranicama Porezna uprava ističe da su razmjenom podataka dobili ‘određena saznanja’ o primicima svojih rezidenata te se od pozvanih očekuje da se jave u poreznu ispostavu i dostave potrebnu dokumentaciju. Hrvatska ima potpisane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa 60 država te nema pravo oporezivati javne mirovine iz 15 država, među kojima su, zbog tradicije rada u njima, najzanimljivije Njemačka, Švedska, Nizozemska i Kanada. Mirovine koje stižu iz privatnih mirovinskih društava oporezuju se. Porez će međutim morati platiti svi koji su živjeli i radili u 37 zemalja, među kojima su Austrija, Italija, Švicarska, Francuska... jer Hrvatska ima pravo i prednost naplate poreza na mirovine koje dolaze iz tih država. Obveza plaćanja poreza odnosi se i na umirovljenike koji primaju mirovine iz Slovenije – takvih je 2013. godine bilo 23 tisuće – Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Sve bi se te mirovine trebale oporezivati kao i one zarađene u Hrvatskoj, neoporezivi iznos mirovine iznosi 3800 kuna mjesečno, a povrh osobnog odbitka priznaju se i olakšice za uzdržavane članove obitelji. Kad se odbiju olakšice, ostatak se oporezuje stopama od 12, 25 i 40 posto, ovisno o visini mirovine. Primjerice, na 1200 eura inozemne mirovine trebalo bi platiti oko tisuću kuna poreza.

Sa SAD-om nemamo ugovor

Poreznici tvrde da ni od koga neće tražiti da dva puta plate porez po istoj osnovi, no tvrde da su svima koji su dobili pozive dali rok u kojemu moraju urediti svoj porezni status. Za neke će to biti samo prijava u registar, no za mnoge i konkretnija financijska obveza. Mnoge udruge iz dijaspore negodovale su zbog proširenja plaćanja poreza i na umirovljenike, no vlast se branila kako se time izjednačava pozicija svih koji žive u zemlji. Ne naplati li Hrvatska taj porez, to će učiniti države isplatiteljice. Hrvatska jedino s Amerikom nema ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pa se mirovine ostvarene u SAD-u mogu oporezivati dva puta. 

>> Iz Porezne zvali umirovljenike na istu adresu pa im rekli da im ne mogu pomoći

Države iz kojih se oporezuju inozemne mirovine:

Albanija, Armenija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Čile, Estonija, Francuska, Grčka, Iran, Irska, Island, Italija (iznimno), Izrael, Jordan, Republika Koreja, Kuvajt, Letonija, Litva, Mađarska, Malezija, Malta, Moldavija, Norveška, Rusija, Sirija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švicarska, Turska, Velika Britanija, Ukrajina i SAD

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • tracy:

  UDBA te otjera UDBA te dere kad zaradis mirovinu. ova drzava je bankrot.

 • Avatar skorinparizerzac
  skorinparizerzac:

  JugoUdba sve radi kako se dijaspora ne bi vratila

 • Avatar skorinparizerzac
  skorinparizerzac:

  Porez za Hrvate iz dijaspore je reguliran u zemljama gdje su ih otjrali srbi i komunisti, isti prevarom dosli na vlast prije 4 godine htjeli bi im ukrast i mirovinu, gotovi ste bando crvena.