Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''HRVATSKA TO NEĆE ZABORAVITI''

MVEP zahvalio državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa

Uručena prva dva kontejnera madjarske donacije potresom pogođenim područjima
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
11.01.2021.
u 16:07

U priopćenju stoji kako ministarstvo nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u ponedjeljak je priopćenjem zahvalilo državama koje su pomogle Hrvatskoj nakon potresa, dodajući kako se u toj katastrofi ponovno potvrdila prednost članstva u Europskoj uniji.

MVEP je priopćio kako od kraja prosinca prošle godine, kad je središnju Hrvatsku pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o njihovim razornim učincima. U priopćenju stoji kako ministarstvo nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći te se zahvaljuje na dosadašnjoj pomoći i poručuje da „Hrvatska to neće zaboraviti“. 

Ističe se kako je ta „nepredviđena situacija još jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji“, što se pokazalo već u prva 24 sata u kojima je nakon aktiviranja Mehanizma unije za civilnu zaštitu stigla nužna pomoć iz država članica. 

Dosad je kopnenim, morskim i zračnim putem pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, stoji u priopćenju. 

MVEP naglašava kako su nakon potresa Hrvatskoj u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama brzo pomogle i zemlje jugoistoka Europe – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska. 

U priopćenju stoji kako su Hrvatskoj pomogle države svih krajeva svijeta poput Kanade, Kine, Ukrajine, Južne Koreje i SAD-a. 

„Mnoge druge zemlje također su iskazale spremnost pomoći u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad ne može prihvatiti, no i tim državama želimo iskazati zahvalnost“, priopćeno je.

MVEP zahvaljuje i hrvatskim iseljenicima diljem svijeta „koji su pokazali iznimnu nesebičnost te kroz svoje udruge, Hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prigodom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći Domovini u teškim trenucima“. 

„Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore“, priopćeno je.

Ministarstvo je na pomoći zahvalilo i međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, „koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije