Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šire strah

Mutirani leptiri iz Fukushime šire strah, drukčije su boje i veličine

'leptiri-naslovnica'
''
16.08.2012.
u 11:05

Rezultati istraživanja zabrinjavaju znanstvenike zbog dugoročnog utjecaja radijacije na ljude koji su joj bili izloženi prvih dana nakon same nesreće

Nakon što je japanska, ali i svjetska javnost bila zaokupljena pričama o zbrinjavanju uništene nuklearne elektrane u Fukushimi, čini se ipak kako su na vidjelo izašli oni strahovi koji su se od ožujka 2011. kada je tsunami "pokosio" nuklearku "podmetale pod tepih". Naime, među leptirima koji obitavaju u blizini nuklearke otkrivene su genetske mutacije zbog kojih su se znanstvenici počeli pitati kako će katastrofa u Fukushimi utjecati na ostale vrste pa tako i na same ljude.

Istraživanje pokazuje kako je oko 12 posto leptira koji su kao ličinke bili izloženi nuklearnom zračenju razvilo razne poremećaje kao što su slomljena ili naborana krila, promjene u veličini krila, promjene boja i uzoraka te veći broj varijacija u količini i izgledu točkica na krilima.

I potomci tih leptira koji su se izlegli daleko od mjesta nuklearne katastrofe, i to njih 18 posto, imalo je slične mutacije, prenosi RT, a u trećoj generaciji, kod koje jedan od predaka nije bio izložen mutacijama, kod čak 34 posto leptira pojavile su se mutacije.

Istraživači su prošlog rujna, šest mjeseci nakon katastrofe u nuklearki, s područja Fukushime prikupili 240 leptira, čijih 52 posto potomaka imalo je razne abnormalnosti.

Rezultati istraživanja zabrinjavaju znanstvenike zbog dugoročnog utjecaja radijacije na ljude koji su joj bili izloženi prvih dana nakon same nesreće. Ipak, liječnici tvrde kako nesreća u Fukushimi neće uzrokovati povećanje broja oboljelih od leukemije ili raka, odnosno bolesti koje su najčešće vezane uz izlaganje radijaciji.

Još uvijek nema službenih informacija o tome je li ijedna osoba umrla od posljedica katastrofe u Fukushimi.

Komentara 18

KR
kristov
11:37 16.08.2012.

slične mutacije možemo očekivati na Hrvatima nakon Ostojićeva zakona o potpomognutoj oplodnji! Uz sigurnu neizvjesnost budućeg čovjeka, sigurna osuda za tolika ubojstva nerođenih!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
11:52 16.08.2012.

U sigurnosnoj zoni na području Černobila više ne živi čovjek, danas je to područje postalo najsavršeniji i najočuvaniji rezervat za životinje koje su se vratile i tamo žive u potpunom miru i tišini. Istraživanja pokazuju da su se vratile i vrste koje se inače više ne mogu naći u prirodi koju kontrolira čovjek. Očitavanja pokazuju da se u zraku još uvijek nalazi određena količina plutonija, no s druge strane područje nema nikakvih drugih zagađenja. Herbicidi, pesticidi, industrija, prometna buka i ljudsko uznemiravanje na ovim proplancima više ne postoje.Pravo stanje će biti vidljivo tek nakon 100 godina i do kakvih mutacija je došlo.

Avatar nekakav
nekakav
11:27 16.08.2012.

možemo to i drugačije protumačiti. u drugoj generaciji 82% potomaka je bilo zdravih! daleko bolje zvuči nego 18% mutiranih. 12%, pa 18%, i 34%... to je...0,7% od cijele ozračene populacije! u samo tri kruga! priroda je pokazala da se geni rekombiniraju i ispravljaju. černobil je još bolje pokazao da se npr. kod štakora sa strašnim genetskim poremećajima vlro brzo slika posložila, bez ikakvih problema se nastavio život tamo. nas je strah, jer smo opterećeni 'mozgovima' tipa einsteina, kojeg jedan tesla nije trpio, jer einstein je bio lopov, a ne znanstvenik, on je ukrao ideju na patentnom uredu, i nas zadužio lažima. otkud strah od nuklearki? od ovakvih tipova, laži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije