Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palili njegovu sliku

Muslimani u Aziji prosvjeduju protiv Trumpove odluke o Jeruzalemu

prosvjed protiv Trumpa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
08.12.2017.
u 13:38

Čelnici Irana, gdje je protivljenje Izraelu i potpora Palestincima u središtu vanjske politike od islamske revolucije 1979., osudili su potez predsjednika Donalda Trumpa

Tisuće muslimana u Iranu i diljem Azije prosvjeduju u petak protiv američke odluke da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.

Čelnici Irana, gdje je protivljenje Izraelu i potpora Palestincima u središtu vanjske politike od islamske revolucije 1979., osudili su potez predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegov plan da američko veleposlanstvo preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Državna televizija prikazala je prosvjednike koji izvikuju "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu" te nose palestinske zastave i transparente na kojima piše "Jeruzalem pripada muslimanima".

U nekoliko gradova zapaljene su Trumpove fotografije, prenosi televizija.

Čelnici Indonezije i Malezije, većinski muslimanskih azijskih zemalja, priključili su se globalnoj osudi Trumpove odluke.

Izvikujući protuameričke slogane i paleći Trumpove slike, prosvjednici su se okupili pred američkim veleposlanstvom u glavnom malezijskom gradu Kuala Lumpuru.

prosvjed protiv Trumpa
1/8

U Indoneziji je nekoliko stotina ljudi demonstriralo pred veleposlanstvom SAD-a u Džakarti, glavnom gradu najmnogoljudnije muslimanske zemlje.

Slični prosvjedi održani su u petak u još nekoliko indonezijskih gradova te u Bangladešu i indijskom Kašmiru.

Dan ranije demonstracije su održane od Pakistana do Turske preko Tunisa i Jordana gdje je nekoliko stotina prosvjednika uzvikivalo "Smrt Izraelu" i palilo slike Donalda Trumpa.

Eskalacija nasilja prijeti u petak palestinskim teritorijima, na dan tjedne molitve muslimana, nakon poziva islamističkog pokreta Hamasa na "novu intifadu" kao odgovor na američko priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Opći štrajk poštovan u četvrtak je u velikoj mjeri na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael pripojio a međunarodna zajednica smatra okupiranim.

Komentara 14

ZI
zimerman
20:43 08.12.2017.

Muslimani su spremni protestirati protiv svega. Jedino protiv cega nikad ne protestiraju je islamski terorizam izgleda da se sa tim jako dobro sluzu,

NI
Nikomah95
16:12 08.12.2017.

A propos gornjih komentara, bolje cionistička tvorevina nego muslimanske nakupine zla. Btw, imam prijatelja u Tel Avivu čiji korijeni sežu s majčine strane unazad 1500 godina, a s očeve strane do 2000 god unatrag.

CR
cromak
15:33 08.12.2017.

Vidi ti tumaca "povjesti" koji nam sada peru mozak i tupe povjest kako njima odgovara. Bravo Tramp postavi stvari na pravo mjesto neka muljatori pocnu razmisljati. Izrael je postojao i postojati ce. Etno cistaci i izmisljeni bogovi ocistili Juden i krscane sa njihovi ognjista gdje su zivili vijekovima a to i danas rade. kolio dugo neznamo. Vrijeme je za dijalog dogovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije