Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi mrtvac

Mrtvacu stavili naočale i kapu pa ga “prošvercali” 
u autu iz Hrvatske

mijo mišo grizelj (1)
06.07.2012.
u 15:03

Obitelj se na drastični potez odlučila jer normalna procedura traje danima i skupa je

Tijelo pokojnika Mije Miše Grizelja (58) iz Sovića pokraj Gruda, koji je od srčanog udara umro u subotu na plaži u Makarskoj, obitelj je na neobičan način prenijela preko graničnog prijelaza Vinjani Donji – Gorica. Procedura prijenosa pokojnikova tijela iz Hrvatske, gdje je preminuo, u hercegovačko mjesto Goricu, u kojem se nalazi groblje župe Sovići-Gorica, bila bi komplicirana i trajala bi nekoliko dana pa su se pokojnikovi najbliži odlučili za “jednostavniji” način – prevesti ga kao živog suputnika u osobnom automobili na zadnjem sjedalu.

Trebale dvije sprovodnice

Tijelo su posjeli na zadnje sjedalo, stavili mu šešir na glavu i sunčane naočale na oči, tako da je pokojni Mijo u automobilu izgledao kao živi čovjek koji je od vrućine malo zadrijemao. Hrvatskim i bosanskohercegovačkim graničnim policajcima, koji poznaju mještane s obje strane granice, pa tako i pokojnog Miju, ništa nije bilo sumnjivo.

– Pokojnika su granični policajci dobro poznavali jer je svako jutro prelazio granicu pa im ni ovoga puta ništa nije bilo sumnjivo – pričaju susjedi.

Branka Mujić, šefica konzularnog odjela veleposlanstva BiH u Zagrebu, potvrdila je novinarima da obitelji Grizelj nije izdana sprovodnica na ime pokojnog Mije, iako se to mora učiniti ako se tijelo pokapa u Bosni i Hercegovini.

– Nama se nitko nije obraćao niti su nam dostavljeni bilo kakvi dokumenti koji se odnose na prijevoz tijela Mije Grizelja u BiH. U tim situacijama i Republika Hrvatska i BiH moraju izdati sprovodnicu na ime pokojnika, ali obitelj uopće nije kontaktirala ovo veleposlanstvo – rekla je Branka Mujić.

Visoki troškovi otpreme

U “normalnim” slučajevima samo papirologija za prijevoz pokojnika iz Hrvatske u BiH stoji otprilike dvije tisuće kuna. Tome treba dodati i troškove prijevoza koji, ovisno o dužini puta, iznose od tisuću do desetak tisuća kuna. Sve to može trajati i nekoliko dana, osobito ako je pokojnik preminuo tijekom vikenda kada pojedine službe ne rade.

Dodatni je problem i to što je predstavništvo Bosne i Hercegovine u Zagrebu. Iako je u subotu preminuo u Makarskoj, pokojni Grizelj pokopan je u ponedjeljak, 2. srpnja, na župnom groblju Gorica-Sovići, udaljenom samo nekoliko stotina metara od hrvatsko-hercegovačke granice.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar gadogadni
gadogadni
15:54 06.07.2012.

Monty Python flying circus

PU
pusrane
15:41 06.07.2012.

Gov...na jednoj i drugoj strani, a na sredini granica..........

ZZ
Zagreb Zagreb
20:46 06.07.2012.

Kakav je to naslov? Kako su jadnog covjeka presvercali kad je imao putovnicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije