Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Muenchenu

'Moramo osigurati mogućnost povratka sirijskog naroda svojim domovima'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
13.02.2016.
u 15:25

Predsjednica je istaknula kako su se, unatoč prvotno iskazanom humanizmu i otvorenosti, ubrzo pokazala naša ograničenja u upravljanju migrantskom krizom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je kao glavna govornica na radnom doručku za žene sudionice 52. Minhenske sigurnosne konferencije. Tema radnog doručka bile su pouke naučene kroz hrvatsko iskustvo u europskoj izbjegličkoj i migrantskoj krizi.

Osvrćući se na dosadašnja djelovanja, predsjednica je kazala kako je Europska unija uhvaćena nespremna, bez jasne politike ili koordiniranog pristupa. Iz tog razloga, Hrvatska se našla okružena bodljikavom žicom od strane susjednih država koje žele zaštititi svoje granice, kazala je.

Predsjednica je istaknula kako su se, unatoč prvotno iskazanom humanizmu i otvorenosti, ubrzo pokazala naša ograničenja u upravljanju migrantskom krizom. U kontekstu globalnih prijetnji, klimatskih promjena i ekonomskih prilika, u narednim godinama možemo očekivati nove pritiske migrantskih tokova, upozorila je.

„Europa treba zajedničku politiku, temeljenu na europskim vrijednostima solidarnosti i uključivosti, širu od politike kvota“, kazala je Predsjednica. Istaknuvši potrebu za boljom kontrolom vanjskih granica EU-a, naglasila je kako ne smijemo dozvoliti ovoj krizi da potkopa Schengensko područje, niti vrijednosti i slobode za koje smo se borili, posebice slobodu kretanja.

U svom obraćanju, Predsjednica se osvrnula na i ulogu žena i djece u migracijskim i izbjegličkim politikama. Istaknula je činjenicu kako su većina osoba koje su prešle naše granice mladi muškarci, izrazivši zabrinutost da su žene i djeca ostavljeni u ratom zahvaćenim područjima. Naglasivši kako moramo pokazati solidarnost i humanost u pomaganju osobama koje su pobjegle iz zona sukoba, kazala je kako ne smijemo zanemariti one najranjivije, koji su ostali u Siriji pod mecima, gladi i bolesti. U tom smislu, moramo se usredotočiti na korijenske uzroke migrantskih kriza i to diplomacijom, razvojnom pomoći te obranom od terorizma, naglasila je. Moramo zajedno raditi kako bismo pronašli dugotrajno političko rješenje za Siriju i osigurati mogućnost povratka sirijskog naroda svojim domovima, naglasila je.

Već tradicionalni radni doručak za žene organizirala je Bavarska državna vlada, zaklada Hanns-Seidel, organizacija Žene u međunarodnoj sigurnosti te Institut za žene, mir i sigurnost Sveučilišta Georgetown.

>> 'Slažem se da je u Hrvatskoj porasla nesnošljivost. Taj proces je nastao puno prije izbora nove Vlade'

Komentara 17

TT
tTony
02:08 14.02.2016.

Presjednica je vise nego presjednica pragmticna ,prihvatljiva svugdje u svjetu osi od nasi yuogonastolgicara koji oplakuju bistu najveceg kriminalca na balkanskim podrucjem.

NE
Neo001
18:16 13.02.2016.

BRAVO naša VELIKA predsjednice, sve više se vidi u tebi političar svjhetskog kova. Da te u početku izbjegličke krize slušala Ferau Merekl i drugi izgubljeni političari EU danas ne bi bilo panike i strah od izbjeglica, prijetnja opstanku EU

DM
dr_max
18:14 13.02.2016.

Sirijaca je najmanje, osigurajte vi da se ostala nesirijska kozoje... banda vrati odkud je došla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije