Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Moody's nas bacio u 'smeće', Linić kaže: To je slika Hrvatske!

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s upozorila je ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik
01. veljače 2013. u 11:14 310 komentara 10 prikaza
Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Vladi komentira snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske na razinu "smeće", koji je navela agencija Moody's

– Jasno možemo reći da je i druga negativna ocjena razlog zbog kojeg će Vlada razmisliti o tome da možda već u prvom kvartalu pristupi rebalansu proračuna u kojem su neophodna još neka smanjenja na rashodima jer nema mogućnosti za povećanje prihoda – rekao je Linić.

"Ništa nije učinjeno da se Hrvatska pripremi za krizu"

Najavio je da će biti polemika i oko toga hoće li dodatno smanjiti doprinose i ozbiljno krenuti u uvođenje poreza na nekretnine. – Prije krize ništa nije učinjeno da se Hrvatska pripremi za krizu. Vlada korigira te stvari i reforme su naznačene. Na svaku njihovu primjedbu Vlada ima odgovor – kazao je Linić i dodao da neki ljudi ne shvaćaju koliko je ozbiljna situacija.

– Potrebno je otvoriti raspravu oko poreza na nekretnine. Vlada kaže da imovina mora biti u funkciji i tada ćemo imati dovoljno prihoda za zdravstveni doprinos. Prošle godine smanjili smo dva indeksna poena i još ih treba smanjiti za šest. Ova Vlada ne uvodi nove poreze, nego ih zamjenjuje. Nažalost, ponekad optereti građane u korist još uvijek nekonkurentnog gospodarstva – rekao je Linić na pitanje o smanjenju poreza kao predložene mjere.

"To je slika Hrvatske"

– Koliko god je ocjena nepovoljna, toliko se nadam da će doprinijeti da građani shvate kakva je situacija u Hrvatskoj – kazao je Linić te dodao da je taj kreditni rejting "slika Hrvatske". To će vrlo malo utjecati na tržište kapitala, ostaje pitanje što će to značiti za zaduženje, ali je vrlo opasno za investicije, smatra ministar.

– Ne mislimo da treba mijenjati projekciju rasta, jer Vlada pokušava komunicirati sa svakim investitorom i trudimo se oko toga – rekao je Linić te dodaje da svaki prelazak 10 milijardi kuna deficita nije dobrodošao. – Sada smo na 11,5 milijardi, a poželjno bi bilo da se vratimo na 10 – rekao je Linić. A to znači da će kresati proračun za 1,5 milijardi kuna.

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody’s upozorila je ulagače na financijskim tržištima da posuđivanje novca Hrvatskoj predstavlja značajan rizik, a ne kao donedavno umjereni te je srušila rejting na razinu "junk", odnosno smeće.

Zbog izostanka gospodarskog oporavka te slabih izgleda u nadolazećim mjesecima srušila je kreditni rejting za jednu razinu. To je isto sredinom prosinca učinila agencija Standard&Poor’s.

"Glavni razlog spuštanja rejtinga su slabi izgledi za gospodarski rast. Hrvatska privreda i dalje nema novi izvor rasta", navedeno je u priopćenju Moody’sa koje potpisuje analitičarka Lucie Villa.

>>Moody's snizio kreditni rejting Hrvatske na razinu 'smeće'!

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • kviki111:

    01.02.2013. u 12:47h lojtra je napisao/la: 01.02.2013. u 12:37h kviki111 je napisao/la: Kakva glupost?? Jugoslavija je imala porez na promet + porez na uslugu (porez na porez) što je zajedno iznosilo oko sadašnjih 19%. ------------------------------------------------------------------------------------------- Porez na promet je bio ... prikaži još!o 10% A Tuđman ga je digao na 22% da bi mogao financirati rat!

  • -obrisani-:

    Sami bankari su u dobroj mjeri proizveli ovakav rejting, jer znamo mi vrlo dobro da se u komercijalnim bankama koje su večinom u stranom vlasništvu nije mogao dobiti kredit za proizvodnju, već samo za potrošnju, i to u talijanskim bankama ... prikaži još!a za kupnju talijanskih proizvoda ... i tako dalje.

  • kviki111:

    01.02.2013. u 11:57h stinatvrda je napisao/la: SVjetka ekonomska kriza traje već čitav niz godina. Upravo ovaj linić, ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Svjetska kriza nema baš nikakve veze sa našom jer je naš izvoz minoran! Naše kriza je produkt dvadeset godišnjeg pustošenja Hrvatske od ... prikaži još!d HDZ-a i težeg zaduživanja u inozemstvu!