Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mons. Uzinić: HBK podupire Hrvate katolike u ostvarenju jednakopravnosti u BiH

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je tijekom zasjedanja Biskupske konferencije kako ne može zaobići "društvenopolitičko stanje u BiH", napose katolika u njoj
05. studenoga 2018. u 20:47 5 komentara 488 prikaza
Mate Uzinić
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić rekao je u ponedjeljak na zasjedanju Biskupske konferencije (BK) BiH u Sarajevu kako hrvatski biskupi podupiru svoje bosanskohercegovačke kolege u nastojanjima da tamošnji Hrvati katolici ostvare jednakopravnost u svojoj zemlji.

Dragan Čović Jozo Pavković Hrvatska se morala miješati u BiH, ugrožen je njezin, ali i narod EU

"Želim na početku izraziti blizinu i podršku biskupa Hrvatske biskupske konferencije vašim nastojanjima i težnjama za uspostavom pravednijih i boljih odnosa na društveno­političkoj razini, kako bi se zajamčila prava svih naroda u BiH, pa tako i hrvatskoga", rekao je biskup Uzinić koji je na zasjedanju Biskupske konferencije BiH bio izaslanik HBK i njezina predsjednika, zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića.

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je tijekom zasjedanja Biskupske konferencije kako ne može zaobići "društvenopolitičko stanje u BiH", napose katolika u njoj. Istaknuo je kako se u zemlji provode "nepravedni zakoni i selektivan pristup provođenju daytona na štetu onih koji su najmanje brojni".

Predstavljena Izjava Komisije Iustitia et pax Iustitia et pax Crkva žestoko kritizirala vlast: Kvazireforme su uzrokovale kolaps društva

Upozorio je i kako, unatoč brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata imovine koja se uništava ili preprodaje i prepisuje drugim vlasnicima. Kardinal Puljić dodao je kako vjerskim službenicima, unatoč tome što se obvezala, država ne regulira zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • hudarupa3:

    Đavo uvijek traži svoje, njegovo je samo ono čega ste se odrekli, kad ste se odrekli Jugoslavije on vam je jedini vođa.

  • konoplja:

    Stado vam se osipa, ljudi su shvatili da ih lažete samo radi vlastitih interesa, zato su vam i crkve prazne! Svakome po zasluzi, ako ste mislili stoljećima silovati dječake i varati narod, prevarili ste se, dolazi taj dan kada će ... prikaži još! čitav svijet vidjeti vašu prevaru sa izmišljenim Bogovima i ostalim stvarima koje samo maloumna osoba može popušiti!

  • dalibla:

    Fatalna greška je bila podjela crkve u hrvata na 2 nadbiskupije.Kardinal je trebao ostati na Kaptolu...