Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iustitia et pax

Crkva žestoko kritizirala vlast: Kvazireforme su uzrokovale kolaps društva

Predstavljena Izjava Komisije Iustitia et pax
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
24.10.2018.
u 15:21

Poručuju da 'sindikati gube svoju prijeko potrebnu ulogu istinskih boraca za prava radnika i rada'

Oni koji vode državu moraju biti u službi svih građana i skrbiti se o njihovim različitim potrebama, uključujući i jednu od temeljnih ljudskih potreba – onom za sigurnošću. Svjedoci smo, nažalost, obrnuta procesa, koji kao da sugerira da su građani u službi države, a ne obratno, poručuju hrvatski biskupi u jučer objavljenoj izjavi Komisije Pravda i mir HBK, naglašavajući kako "istinska trodioba vlasti, kao isključivo jamstvo različitih oblika sigurnosti građana, u Hrvatskoj još nije na razini na kojoj bi trebala biti".

"Zakonodavac intervenira u pravni poredak, pa i onda kad to nije apsolutno nužno. Učestale izmjene zakona koji reguliraju temeljna ljudska prava također dovode u pitanje pravnu sigurnost. Pretjerano pouzdanje da je promjena zakonodavstva početak i kraj svakoga reformskoga i/ili kvazireformskoga stremljenja dovodi do pravnoga kaosa zbog neusklađenosti ili čak izravne suprotnosti pojedinih dijelova pravnoga sustava", kažu biskupi, dodajući da su nerijetko su zakoni lišeni elementarne pravednosti" te da se "teško oteti dojmu da su brojni zakoni doneseni ne radi ostvarivanja općega dobra, nego radi partikularnih interesa pojedinih profesionalnih ili inih skupina".

Predstavljena Izjava Komisije Iustitia et pax
1/9

"Pravnoj nesigurnosti pridonosi i sudbena vlast dugotrajnim sudskim postupcima i neujednačenom sudskom praksom", kažu u izjavi te da "pravnu sigurnost nerijetko izravno ugrožava i izvršna vlast uplitanjem u sudske postupke (osobito kada je riječ o tajnim postupcima, npr. o izvidima koji se provode prije pokretanja kaznenoga postupka), utjecajem na personalnu politiku u pravosuđu, kao i na sudbenu vlast u cjelini, osobito na lokalnoj razini".

"U Hrvatskoj je previše primjera koji sugeriraju sustavne razmjere nepoštivanja prava na rad i slobode rada i koji svjedoče o kršenju dostojanstva čovjeka radnika", kažu i poručuju da "sindikati gube svoju prijeko potrebnu ulogu istinskih boraca za prava radnika i rada" te da "među građanima prevladava percepcija da zbog određenih interesa, više ili manje prikriveno, pristaju na kompromise s političkim elitama, na štetu prava i interesa radnika".

Kritizirali su i porezni sustav poručivši da "prioritet svake razumne vlasti mora biti smanjivanje razine nesigurnosti, čak i one potencijalne, na što manju mjeru, osobito u područjima obiteljskoga, gospodarskoga i društvenoga života, jer ona ponajviše utječe na svakodnevni život građana".

"Oni koji vode državu pozvani su snagom mandata i povjerenja koje su dobili od građana, bez odgađanja, aktivno djelovati radi zaustavljanja negativnih trendova prouzročenih nedosljednošću u provedbi Ustava i zakona", poručuju biskupi u svojoj izjavi.

Ključne riječi

Komentara 68

KR
Kalkulirano riskantan
15:46 24.10.2018.

Tako je. Pa nismo mi ovdje radi države, država je ovdje radi nas. Pa željeli su je naraštaji da bi nam bilo bolje... A nama je gore... Crkva neka izbaci političare iz prvih redova, da vrati vjerodostojnost.

Avatar Cat
Cat
15:35 24.10.2018.

Potpisujem, pogotovo dio vezan uz sindikate. Sitni interesi iznad prava radnika - puno puta već viđeno. Na državnoj razini radnici su "zaštićeni" zakononima koje nitko ne provodi.

MA
marijaqwer
17:06 24.10.2018.

Najveći grijeh je nepravdu ozakoniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije