Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud u korist Turčina:

‘Vratite 123.000 eura koje nije prijavio carini’

Husnu Dagdeviren
Foto: Privatni album
15.06.2018.
u 13:08

Nadležna su tijela pri oduzimanju novca propustila postići ravnotežu između državnog interesa i zaštite prava pojedinca

Sudeći prema odluci Ustavnog suda, Hrvatska će očito morati vratiti čak 123.000 eura oduzetih 20. listopada 2012. na graničnom prijelazu Macelj turskom državljaninu Hüsnüu Dagdevirenu.

Naime, on nije prijavio našem cariniku da ima toliki iznos novca ni kad ga je na engleskom pitao: “Money?”. Kasnije se pravdao kako uz turski zna samo flamanski, jer je tada već 12 godna radio u Nizozemskoj, te da carinika nije razumio što ga pita, ni tada niti kada mu je nudio tumača. A pretragom, nakon što je uklonjena prtljaga, carinik je iza pregrade u prtljažniku ugledao torbicu u kojoj su bili svežnjevi novca.

Pravilo je, ne samo u Hrvatskoj, nego u svim zemljama kroz koje je prošao na putu iz Nizozemske u Tursku, da mora prijaviti iznos veći od 10.000 eura. Tako je propisano Zakonom o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, a Zakon o deviznom poslovanju propisuje da se zbog toga može izreći kazna od 5 do 50 tisuća kuna, te da se gotovina oduzima. Dagdeviren je za prekršajnog postupka dokazao da je preko bankomata u 13 dana u 64 navrata podigao ukupno 128.000 eura, što je uštedio radom u Nizozemskoj. Da je taj iznos podigao odjednom na šalteru banke, ta bi transakcija bila prijavljena nizozemskoj financijsko-obavještajnoj jedinici radi kontrole.

Odluke ESLJP-a protiv RH

Inače, tim je novcem namjeravao kupiti stan od E. S. u Istanbulu, a onda je tri mjeseca kasnije u novom iskazu govorio o kupnji parcele u Kizilpinaru od E. D.

Ustavni sud pozvao se na tri odluke Europskog suda za ljudska prava protiv RH u sličnim slučajevima. U slučaju Boljević samo zbog neprijavljivanja (a ne zbog kriminalnog podrijetla ili svrhe novca) oduzeto je čak 180.000 eura. Dagdeviren nikad prje nije kažnjen za takav prekršaj te mu je i stoga izrečena najblaža moguća kazna, ali i mjera oduzimanja jer nije dokazao zakonitu osnovu stjecanja i zakonitu namjenu novca. Ocjena je Ustavnog suda da nadležno vijeće za prekršajni postupak u Financijskom inspektoratu i Visoki prekršajni sud “nisu ni pokušali sagledati učinke svoga tumačenja odnosno primjene mjerodavnog prava na osobnu situaciju podnositelja u svjetlu ustavnog i konvencijskog jamstva zaštite vlasništva”.

Traže standard razmjernosti

Ustavni sud ustvrdio je da je Dagdevirenu povrijeđeno pravo vlasništva jer su nadležna tijela pri odlučivanju o oduzimanju novca propustili postići pravednu ravnotežu između općeg državnog interesa i zaštite pojedinačnih imovinskih prava turskog državljanina, uzimajući u obzir stajališta Ustavnog suda i ESLJP-a. Stoga su ukinute obje prekršajne odluke i postupak je vraćen na početak. S obzirom da oduzimanje novca ne zadovoljava standard razmjernosti, očigledno će Dagdevirenu novac biti vraćen.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Husnu Dagdeviren
1/6
Ključne riječi

Komentara 2

ST
stric8
15:40 15.06.2018.

...to je milanović deponirao u "Tač" .... neka ih ture tamo potraži...

MU
mulag
13:20 15.06.2018.

ajde vracaj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije