Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukinuli imenovanje tri sutkinje koje su bile 26., 71. i 73. na listi bodova

DSV nije zadovoljio standarde prava na obrazloženu odluku, a odluke DSV-a ne smiju biti nerazumne ili samovoljne
14. lipnja 2018. u 15:12 0 komentara 673 prikaza
Državno sudbeno vijeće
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ustavni sud je ukinuo odluku o imenovanju još tri sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, Ines Kovačević, Renate Đaković Vranković i Tihane Marije Miladin te će Državno sudbeno vijeće u roku od 30 dana (od objave odluke u Narodnim novinama) morati ponoviti imenovanje tri suca. I tu je odluku, kao i u slučaju ukidanja imenovanja županijske sutkinje Ane Jeleč Pecirep, donio puni saziv Ustavnog suda. Ovaj put je usvojena ustavna tužba sutkinje Katarine Petrović iz Virovitice koja je već bila žrtva slobodnijeg pristupa u imenovanju sudaca koji je inaugurirao novi saziv DSV-a, koji se više ne drži striktno rezultata bodovnih lista. U ovom je slučaju to odstupanje najdrastičnije jer su imenovane sutkinje koje su bile 26., 71. i 73. na bodovnoj listi. Petrović je bila prva.

Miroslav Šeparović Miroslav Šeparović Predsjednik Ustavnog suda: Odluka o referendumu bez pritisaka i u skladu s Ustavom

Nisu poštivali ni svoj kriterij

U siječnju smo u Večernjaku pisali upravo o sutkinji Petrović čudeći se što nije objašnjeno zašto su imenovane sutkinje koje su imale 15-ak bodova manje od nje (i Kovačević 7,4 manje), te što nisu imenovani čak ni kandidati koji, uz to što su imali bolje ocjene obnašanja sudačke dužnosti, i DSV je bolje ocijenio razgovor s više kandidata nego s tri imenovane sutkinje!? DSV je obrazložio kako je riječ o maloj razlici u bodovima, koja ne upućuje na stvarnu razliku u kvaliteti te da bodovna lista nije diktat koji DSV mora provoditi, što su potkrijepili i stavom Ustavnog suda u ranijim odlukama. Petrović je prigovarala kako u odluci DSV-a nedostaju “razlozi o odlučnim činjenicama”, zbog čega se ukidaju odluke nižeg suda, dodavši kako je to “pravna abeceda”.

pas Medo Napokon slobodan Nakon tri godine pritvora sud odlučio: Medo ipak smije lajati

Ustavni sud se složio da razlika u bodovima nije mala te ističe da što je veće odstupanje od liste prvenstva, to je izraženija potreba za iznošenjem kriterija i razloga presudnih za izbor određenog kandidata, umjesto bolje ocijenjenih. U konkretnom slučaju stoga DSV nije zadovoljio standarde prava na obrazloženu odluku, a odluke DSV ne smiju biti nerazumne ili samovoljne, odnosno u nesuglasju s vladavinom prava. Dakle, DSV ima diskrecijsko pravo ponovno imenovati iste sutkinje, ako uspije objasniti naizgled nemoguće, zašto je sutkinja Kovačević bolja od 25 sudaca, a Đaković Vranković i Miladin od 70 sudaca s više bodova.

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Državno sudbeno vijeće
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 
Predsjednik DSV-a Željko Šarić Ustavni sud: Odluke Državnog sudbenog vijeća ne mogu biti samovoljne Referendumsko pitanje Ustavni sud: mora se izbjeći zloporaba dominacije većine nad manjinama
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.