Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladoj znanstvenici uzeli docenturu i posao jer je – izvrsna

Iako je doktorirala na Bocconi u Milanu, a poslijedoktorski studij završila u Beču, Ekonomski fakultet u Zagrebu znanstvenici Petri Posedel odbio produljiti ugovor
16. ožujka 2011. u 14:00 155 komentara 1890 prikaza
maja posedel
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Doktorat iz statistike stečen na prestižnom milanskom sveučilištu Bocconi, poslijedoktorsko usavršavanje iz financijske matematike u Beču, izrada znanstvenog rada na sveučilištu u Danskoj, suradnja s nekim nobelovcima, rad s naprednim studentima... samo su dio sjajnih referenci koje Ekonomskom fakultetu u Zagrebu ipak nisu bile dovoljno dobre da mladoj znanstvenici Petri Posedel produlje ugovor.

Strah od konkurencije
Nije pomogla ni preporuka Sveučilišta u Zagrebu da se za mladu znanstvenicu, za koju su stalno primali pozitivne kritike, raspiše novi natječaj. Dekan Tonči Lazibat unatoč svemu odlučio joj se zahvaliti na suradnji. Zašto?

Mlada znanstvenica, koju su odmah vrbovali na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, tvrdi da je bez posla ostala zbog jednog starijeg profesora, kojeg neće imenovati, a koji nad njom, kaže, neprestano provodi mobing jer ju je doživljavao kao veliku konkurenciju. K tome, pred upravom fakulteta stalno je osporavao njezin znanstveni doseg.

– S druge strane, dotični profesor ne zna ni engleski, nema doticaja s kolegama iz inozemstva. Ipak, na fakultetu su stali na njegovu stranu – kaže Petra.

Govori se i da se dekan odlučio riješiti znanstvenice kako bi oslobodio mjesta za neke druge novake i time učinio uslugu dvojici ministara. No dekan Lazibat te optužbe odbacuje i kaže da su smiješne.

S druge strane, ono što se dogodilo Petri Posedel sve je osim smiješno. Jer Ekonomski se fakultet pobrinuo da ostane ne samo bez posla već i bez stečenog zvanja docentice, čime je toj mladoj znanstvenici, smatraju u rektoratu, nanesena golema nepravda.

– Bit je njihovih prigovora, koji su išli na matični odbor za matematiku koji odlučuje o dodjeli zvanja, da Petra u vrijeme kada joj je dodijeljeno zvanje docentice nije imala dovoljan broj objavljenih znanstvenih radova u trenutku kada je dobila docenturu. Činjenica jest da su u to vrijeme dva članka bila u tisku, što je matični odbor i uzeo prvo u obzir. Međutim, poslije su se s fakulteta na to požalili pa joj je docentura ukinuta, što je presedan. I nitko ništa ne može – tvrdi prorektorica za znanost Sveučilišta u Zagrebu Melita Kovačević.

Da sve bude još gore, znanstvenici su oba ta "sporna" članka u međuvremenu i objavljena, no to joj na kraju nije pomoglo da ipak zadrži prije stečenu docenturu. U svemu je čudan i postupak ukidanja docenture jer je zadatak da ponovno pregleda Petrinu docenturu pripao dvočlanoj podskupini. Jedan od ta dva člana bio je baš dekan Ekonomije Lazibat.

Drže se zakona!
– Istina je da je ta mlada znanstvenica upravo uz pomoć prorektorice Kovačević obmanula Matični odbor. Tvrdila je da ima dovoljno radova, a na kraju se ispostavilo da će dva tek biti tiskana. Profesor s njezine katedre upozorio je na tu pogrešku i ona je ispravljena. O pričama da je bila izvrsna reći ću samo to da onda ne bi ostala bez zvanja. A fakultet nikome tko ostane bez zvanja ne može produljiti ugovor. Mi se držimo zakona – kaže Lazibat.

Za dvije godine na \"cesti\" će zavr&sca

Za dvije godine na \"cesti\" će završiti 100 novaka 

Dobiti posao na nekom fakultetu danas je gotovo nemoguće. Situacija na Sveučilištu u Zagrebu izrazito je kritična.

Naime, jako je mnogo znanstvenih novaka koji su doktorirali, a kojima će uskoro isteći ugovor produžetak kojega teško mogu očekivati. Samo je u Zagrebu ove godine takvih novaka, kojima prijeti neproduljivanje ugovora, 34, a 2013. godine, na Sveučilištu procjenjuju, bit će ih i stotinu.

dugogodišnji prijatelj i suradnik
Zaista tužno: Duško Lokin otkrio pravi razlog zašto nije bio na Kićinu sprovodu
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • flok:

  ma koliko se pričalo ružno o kapitalizmu trenutno kod nas, ovaj njezin slučaj pokazuje da u kapitalizmu uspješni imaju mjesta, nije čekala dugo na ponudu za posao, ma tko je ne bi zaposlio kom je u interesu zarada poduzeća

 • bandido:

  Pa mene zanima sto ce se dogodit sa tim dinaridskim intelektualcima koji drze katedre po fakultetima kad Hrvatska udje u EU? Jer ce tada uc u siru konkurenciju...

 • Avatar DoubleW
  DoubleW:

  Što drugo očekivati od takvih akademskih ustanova koje su rodile plodovima kao Škegro, Šuker i ostali šu***.