Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova eu direktiva

Mladi, cigarete su odvratne i štetne, nemojte početi pušiti

Cigarete pušenje
ilustracija
15.03.2014.
u 13:56

Europsko vijeće donijelo novu direktivu o štetnosti pušenja i duhanskih proizvoda. Na kutijama cigareta i pakiranjima duhana bit će više prostora za tekst i slike u boji, koje objašnjavaju štetnost pušenja. Zabranjuju se i proizvodi okusa voća, mentola ili vanilije i zavaravanje pojmovima "prirodno" i "organsko"

Pušenje je štetno, mladi, nemojte početi, cigarete nemaju dobar okus i odvratne su - mogao bi biti prijevod sadržaja nove direktive Europske unije o duhanskim proizvodima, koju je jučer donijelo Europsko vijeće, prema navodu portala koji predstavlja Grčku kao predsjedateljice EU. 

Direktiva bi trebala stupiti na snagu u svibnju, nakon objave u Službenom listu EU. Zemlje članice Unije potom će imati dvije godine da te mjere ugrade u svoje zakone, da bi ih onda počele i primjenjivati.

Glavni je cilj nove direktive da se duhanski proizvodi, od cigareta nadalje, učine manje atraktivnima, naročito mladima, i to jačim objašnjenjima načina kako se duhanski proizvodi proizvode, promoviraju i prodaju.

Nova direktiva uključuje zabranu stavljanja na tržište cigareta i duhana za motanje s okusima voća, mentola ili vanilije, dvije godine nakon donošenja direktive; povećanje prostora na kutijama cigareta i pakiranjima duhana, na 65 posto njihove površine s obje strane, za zdravstvena upozorenja o štetnosti pušenja. Bit će, dakle, veliki tekst i slike u boji, a osim toga, svako će pakiranje imati, za svaki slučaj, i opću poruku upozorenja, poput "Pušenje ubija - odmah prestanite" i "Duhanski dim ima više od 70 tvari za koje se zna da uzrokuju rak"

Novom direktivom se, također, zabranjuje i bilo kakvo zavaravanje i obmanjivanje potrošača-pušača, nazivima "prirodno" i "organsko", kao i umatanjem cigareta u pakete nalik ružu za usne.
Uvodi se i poseban sustav praćenja duhanskih proizvoda, skupa sa sigurnosnim mjerama, koji bi doveo do jače borbe protiv nezakonite trgovine, šverca i krivotvorenja proizvoda, ali i odvratio pušače od ove štetne navike, te spriječio nastajanje novih pušača.

>>Poskupljenje cigareta: Evo koliko ćete uskoro trošiti na pušenje

Komentara 6

ZL
zlako
15:46 15.03.2014.

Iza ovog stoji Farmaceutska mafija koja je provarila film o crnim plučima pušača a u stvari su to pluča nepušača,rudara,rudarska pluča.Sve je iscenirani da se prodaju tablete za živce i ostali otrov.Najstariji čovjek na svijetu je bio pušač i stvarnost je da su pušači manje bolesni i troše manje tableta i ne gutaju propangandne gluposti.Duhan je zdrav i pomoču duhana se proizvodi jedini lijek za rak.Neistina podla da cigareta uzrokuje rak jest divljačka laž.

DU
Deleted user
09:50 17.03.2014.

Mladi, cigarete su odvratne i štetne, nemojte početi pušiti /* */ jer imate alternativu, farmaceutska industrija uz pomoć svoji suradnika i samostalnih djelatnika na tom području razvila je cijeli niz supstanci koje možete šmrkati, piti ili natočiti direktno u svojeoje vene, to vaša pluća ostavlja netaknutim a sve to vam je dostupno putem jako razgranate mreše prodavača i dostavljača s mogućnošću plaćanja na rate i s počekom .... P.S. Sva ova sranja s plućima i bolestima ja ću preskočiti i reći: Nemojte pušiti, opijati se i drogirati se, jer je na ljestvici vrijednosti najniže je onaj čovjeko koji nije u stanju vladati sobom, već njime upravlja netko ili nešto drugo, nebitno je radi li se o drogi (ovakvoj ili onakvoj), drugom čovjeku ili nekoj organiziranoj grupi ljudi.

JS
ja sam gladan
07:35 19.03.2014.

Mislim da bi mi manje štetilo kad bih popušio šteku cigareta dnevno, nego sve bedastoće koje nam serviraju, a mi ih moramo popušiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije