Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVO!

Misteriozni signal iz susjedne galaksije dignuo astronome na noge, istražuju njegovo podrijetlo

Svemir
Foto: Pixabay
1/2
18.12.2020.
u 14:32

Signal je prvi put zabilježio radioteleskop Parkes u Australiji u travnju ili svibnju 2020. godine te je potvrđeno kako ne potječe sa Zemlje.

Tim astronoma koji traži dokaz postojanja izvanzemaljaca proučava misteriozni radiosignal koji dolazi iz nama najbliže galaksije, Proxima Centauri. Spomenuti signal prvi put je zabilježio radioteleskop Parkes u Australiji u travnju ili svibnju ove godine te je potvrđeno kako ne potječe sa Zemlje. 

Vrlo je vjerojatno da je taj signal prirodnog podrijetla, međutim to nije spriječilo lovce na izvanzemaljce da pobliže promotre signal koji dolazi s galaksije Proxima Centauri. Ta galaksija udaljena je 4,2 svjetlosne godine od Zemlje te je potvrđeno kako se u toj galaksiji nalaze dva planeta.

Jedan od tih planeta jest plinovit div koji je po nekim karakteristika sličan Jupiteru, dok drugi, nazvan Proxima b, ima sličnosti sa Zemljom te se nalazi u orbiti zvijezde. 

Proxima b nalazi se u području koje bi, prema mišljenju znanstvenika, moglo omogućiti postojanje vode na površini planeta. No, kako je zvijezda pokraj koje se nalazi klasificirana kao crveni patuljak, to znači da je Proxima b izložena visokim razinama radijacije, zbog čega je malo vjerojatno da je došlo do stvaranja civilizacije. 

Radijski signal jačine 980MHZ konzistentan je s kretanjem planeta. To je jedan od razloga zbog kojeg se smatra kako bi mogao biti dokaz postojanja trećeg planeta u sustavu, a ne izvanzemaljske civilizacije, prenosi Daily Mail. Tim astronoma, međutim, planira i dalje detaljno raditi na analizi signala te je najavljeno da će objaviti znanstveni rad na tu temu. 

VIDEO: Nakon više od 60 godina na Papuku se pojavio vuk

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar Juki
Juki
15:49 18.12.2020.

Ako sve "vijesti" prenosite s ovakvom točnošću i razumijevanjem nije ni čudo što sve vrvi cividoidiotima i ravnozemljašima.

KS
krakata_sipa
14:42 18.12.2020.

nama najbliža galaksija je andromeda (oko 2.5 milijuna s.g.). nama najbliža zvijezda je proxima centauri (4.2 s.g.). prema guardianu, signal je registriran iz smjera zvijezde proxima centauri.

TR
treb
14:57 18.12.2020.

Galaksija s dvije planete hahaha ajajaj. Pa ne moraš biti astrofizičar za takva rudimentarna znanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije