Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kuščević najavio uvođenje preferencijalnog glasanja i na lokalnim izborima

Izmjene izbornog zakonodavstva uključuju i uvođenje preferencijalnog glasanja i na lokalnim izborima
17. listopada 2018. u 20:29 13 komentara 321 prikaza
Ministar Kuščević
Foto: Josip Regović/Pixsell

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je za sljedeću godinu izmjene izbornog zakonodavstva, među ostalim i uvođenje preferencijalnog glasanja i na lokalnim izborima.

Lovro Kuščević Zamjera nepravilnosti Idemo li na referendum? Kuščević: Vidjet ćemo danas

Kuščević je u srijedu navečer, gostujući u Dnevniku RTL-a u povodu objave o nedovoljnom broju potpisa za referendumske inicijative, odgovorio na pitanje hoće li u njegovu mandatu biti promjena izbornih propisa.

"Vlada upravo radi plan zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu, Ministarstvo uprave je predložilo izmjene zakona o referendumu, lokalnim izborima, izborima za Hrvatski sabor. Ne znamo dinamiku, kad Vlada usvoji plan znat ćemo sve, ali mislim da ćemo iduću godinu ta tri zakona mijenjati", rekao je Kuščević.

Ministar uprave Lovro Kuščević Ništa od referenduma Ministarstvo objavilo: Evo što su otkrili među potpisima za referendume

Komentirao je i hoće li se zbog nesrazmjernog broja birača mijenjati i izborne jedinice. "HDZ-u odgovara da svaki birač ima jednako pravo glasa i jednaku zastupljenostu u Saboru. Ustavni sud je upozorio na to prije desetak godina i nijedna Vlada to nije promijenila. Mi dogodine mijenjamo Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i mislim da ćemo postići ravnotežu kako bi svaki hrvatski glas u hrvatskoj državi i u dijaspori jednako vrijedio, dobio jednaki broj glasova", kazao je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a.

Na pitanje o preferencijalnom glasanju kao modelu na parlamentarnim izborima, Kuščević je rekao kako HDZ podržava prefencijalne glasove. "Pobjednici smo svih preferencijalnih izbora. Zasad je moguće glasovati za jednog kandidata preferencijalno, mi načelno nemamo ništa protiv toga da se taj broj poveća. Naročito želimo u lokalne izbore uvesti prvi put preferencijalne glasove. Dok zakon ne bude usvojen ne možemo ništa jamčiti, ali naš stav je da treba uvesti preferencijalno glasovanje u lokalne izbore", zaključuje Kuščević.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
KONFERENCIJA BJELOVAR:„Kako transparentnost utječe na razvoj poduzetništva”
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • bakulušić:

    Obećanje ludom radovanje! Ili, sad je potrebno 10 % potpisa, Kuščević je sa Brača i ljudi kažu da oni uvijek traže više.

  • sdpesticid:

    ma koga vi više zaj.....e !? svoje članove možda ali nas nećete.

  • inbox:

    kušćeviću kaj god ti predložiš ja sam protiv