Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo objavilo: Evo što su otkrili među potpisima za referendume

Vlada će iduće godine izraditi novi Zakon o referendumu jer je postojeći neprecizan i manjkav. HNS je pak podnio kaznenu prijavu zbog lažiranih potpisa
17. listopada 2018. u 20:02 247 komentara 32464 prikaza
Ministar uprave Lovro Kuščević
Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ministarstvo uprave
Pogledajte galeriju 1/16

Nijedna građanska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije, objavila je Vlada.

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović: 'Siguran sam da inicijative neće ostati na ovome i reći kapitulirali smo'

Istina o Istanbulskoj, koja se zalagala za otkazivanje Istanbulske konvencije, predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974. Narod odlučuje za prvu inicijativu za referendum kojom traži izmjene izbornih pravila prikupio je 412.325 potpisa, od kojih je ispravno njih 371.450, a neispravno 40.875. Za drugu inicijativu, kojom se manjinama brani glasovanje o državnom proračunu i o povjerenju Vladi, prikupili su 407.835 potpisa, od kojih je ispravno njih 367.169, a neispravno 40.666.

Potpisi Narod odlučuje | Autor : Ministarstvo uprave Foto: Ministarstvo uprave Isti rukopis Markić: Umrlih ima tek 0,2 posto

– Čini se da nijedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa. Tu informaciju proslijedit ćemo Saboru. Zadužit ćemo ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima tako da oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ – rekao je premijer te time zapravo odgovorio predstavnicima obiju inicijativa na njihove najave da će tražiti detaljne uvide u sve neispravne potpise.

I dok za referendum o otkazivanju Istanbulske nedostaje 28.798 potpisa, za referendum o izmjeni izbornih pravila nedostaje tek 3290 potpisa te 7571 potpis za smanjivanje prava manjinskim zastupnicima. Budući da je povjerenstvo koje je odlučivalo o upitnim potpisima čak 33.000, odnosno oko 30.000 za inicijativu Narod odlučuje proglasilo praktički nečitkima, odnosno stavilo u kategoriju nečitkih, nepotpunih ili neispravnih potpisa bez točne specifikacije koliko je kojih potpisa, obje inicijative napravit će uvid u te nevažeće potpise.

Narod odlučuje potpisi | Autor : Ministarstvo uprave Foto: Ministarstvo uprave Stavljen znak ponavljanja

– Ministar Kuščević i ekipa iz Ministarstva uprave u javnost su puštali neslužbene informacije o tome da su referendume potpisivale bebe i umrli, a analizom brojki koje je danas objavila Vlada pokazalo se da je takvih potpisa u udjelu nevažećih tek 0,2 posto! A čak 30 tisuća potpisa za obje inicijative Vlada i Ministarstvo uprave proglasili su nečitkima, dakle riječ je o potpunoj netransparentnosti. Napravit ćemo uvid u sve tobože nevažeće potpise – rekla nam je Željka Markić iz inicijative U ime obitelji koja je dio inicijative Narod odlučuje.

Potpisa je, sudeći prema izvješću Ministarstva uprave i APIS-a, bilo svakakvih, zbog čega je HNS već danas podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj da bi se utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku. S druge strane, Narod odlučuje još je neki dan podnio tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da je proces prebrojavanja i kontrole prikupljenih potpisa bio nezakonit.

– Ista ekipa u dvije inicijative smanjuje prava žena i prava manjina krivotvorenjem potpisa i manipulacijama. Danas se hrvatske građane ovršuje za 500 ili 1000 kuna, a oni lažima i krivotvorenjem potpisa žele uzeti ovoj državi, građanima i proračunu desetke milijuna kuna. Zbog toga smo podnijeli kaznenu prijavu – poručio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Narod odlučuje potpisi | Autor : Ministarstvo uprave Foto: Ministarstvo uprave Nađeni potpisi i na drugoj listi

OIB-ovi koji uopće ne postoje

Premijer Plenković najavio je izradu novog Zakona o referendumu, što je najpozitivniji ishod priče s prikupljanjem potpisa jer postojeći je zakon manjkav i uzrok svim prijeporima. Ministar Kuščević je na konferenciji za novinare u Apisu rekao da je puno potpisa bilo uneseno istim rukopisom, ali prihvaćeni su ako su se ime i prezime poklapali s OIB-om i registrom birača. Isti potpisi korišteni su za oba referenduma, a ima ih i iz mjesta u kojima potpisi nisu prikupljani. Rezultati su očekivani, rekao je Kuščević, jer je broj nevažećih potpisa između 9 i 11 posto već godinama za razne inicijative u kojima se traže referendumi.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" predala je 9,9 posto nevažećih potpisa, a "Istina o Istanbulskoj" je predala 11,5 posto nevažećih potpisa za raspisivanje referenduma, izvijestio je Kuščević i dodao kako osobno smatra da postoje elementi kaznene odgovornosti kod obje inicijative zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka, te da su sada na potezu policija i DORH.

- Analizirajući sve nepravilnosti koje smo zatekli u ovim inicijativama, osobno mislim da ima elemenata kaznene odgovornosti zbog krivotvorenja potpisa i zlouporabe osobnih podataka - rekao je upitan za potez Hrvatske narodne stranke (HNS), koja je podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv organizatora građanskih inicijativa kako bi se utvrdila kaznena odgovornost i sankcionirali svi koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku. 

 
Ministar uprave Lovro Kuščević
1 / 16
Nestandardno uvezene knjige

Kuščević je rekao da je sada potez na policiji i DORH-u da to istraže. 

"Istina o Istanbulskoj"  predala je  44.974 neispravnih potpisa, a u izvješću stoji da je među njima bilo 8000 duplih potpisa, 2594 potpisa osoba kojih nema  u registru birača RH, 428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa, 158 potpisnika nije imalo hrvatsko državljanstvo, 240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa, a 33.554 potpisa utvrđeno je neispravnim jer osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača, unesen je neispravan OIB i sl.

"Narod odlučuje" za prvu referendumsko pitanje o izmjenama izbornog zakonodavstva predao je 40.875 neispravnih potpisa: 7488 duplih potpisa, 1844 nepostojećih OIB-a, 365 potpisanih osoba nije bilo punoljetno, a najmlađi potpisnik je rođen u ožujku 2018., 332 osobe uopće nisu bile hrvatski državljani, 120 ih je preminulo, a 30.726 potpisa je utvrđeno neispravnima.

Za drugo pitanje, koje se odnosi na odlučivanje zastupnika manjina u Saboru, predali su 40.666 neispravnih potpisa: 7443 duplih potpisa, 1807 nepostojećih OIB-a, 354 nepunoljetnih soba, 321 potpisanih nije imalo hrvatsko državljanstvo, 115 ih je preminulo i 30.626 potpisa utvrđeno je neispravnim iz drugih razloga.

- Znatan broj potpisnih lista ispunjen je istim rukopisom, čak i potpisan istim rukopisom - rekao je ministar te dodao da su i one prihvaćene ako su imena i prezimena i odgovarajući OIB na njima bili ispravni.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Kuščević: Nije prikupljeno dovoljno potpisa, neispravno po 40-ak tisuća

Ustvrdio je i kako velik broj identičnih potpisnih lista jasno upućuje u osnovanu sumnju da su se isti podaci nedopušteno koristili u obje inicijative.

- Sve uočene nepravilnosti ukazale su da Zakon o referendumu ima puno manjkavosti, da ga treba popraviti kako bi se omogućila bolja i kvalitetnija realizacija ustavnog prava građana da se izjašnjavaju neposredno na referendumu - rekao je Kuščević najavivši zakonske izmjene već iduće godine.

 Pozvao je sve zainteresirane inicijative i udruge civilnog društva da prema Ministarstvu uprave iskažu interes za kontrolu neispravnih potpisa.

 Na novinarsko pitanje  postoji li mogućnost da inicijative tuže Vladu ako smatraju zakinutima ili diskriminiranima, Kuščević je odgovorio kako "svatko može tužiti svakoga ako misli da je oštećen, a na sudu je da procijeni da li će se to razmatrati".

Branimir Bunjac
Već šest mjeseci ima novi dom
Bivši saborski zastupnik otišao u Irsku: Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura plaće
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
  • pax5:

    Pa to su liste pripremljeni sa vaše strane gosp. Kuščević da bi danas mogli manipulirati vijestima....Ubačeni provokatori, kaj ne!

  • tolitol:

    Znači 4 mjeseca je bilo potrebno da se ovo "utvrdi". Bajke za malo.umnike koji će proslavljati činjenicu da će im netko drugi i dalje odabirati predstavnike na izborima.

  • Mimosvit:

    Eh kad bi barem 50% te strasti uložili u istraživanje ratnih zločina, korupcije i kriminalne privatizacije, di bi vam kraj bio.