Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Šteta je već načinjena Hrvatskoj, Hasanbegović neće biti nigdje primljen u Europi!'

Potpuno je nebitno čija je to kapa, sad sam u situaciji da citiram Tuđmana koji je HOS nazivao crnokošuljašima, no ni to nije bitno. Bitno je što je ispod kape, a zbog toga nikada nije smio postati ministar, kaže šef SDP-a
11. veljače 2016. u 16:25 289 komentara 10600 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Makarskoj je komentirao objavljene fotografije ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na kojoj pozira s kapom nalik ustaškoj.

– To je već šteta koja je načinjena Hrvatskoj, neće bit primljen nigdje u Europi. Potpuno je nebitno čija je to kapa, sad sam u situaciji da citiram Tuđmana koji je HOS nazivao crnokošuljašima, no ni to nije bitno. Bitno je što je ispod kape, a zbog toga nikada nije smio postati ministar – rekao je šef SDP-a Zoran Milanović. 

Kaže kako ga najviše zanima što Most misli o Hasanbegoviću jer se još nisu izjasnili. 

– Izgleda da je Hasanbegovića stid ili se samo grčevito drži za ministarsku funkciju. Mene samo zanima što misle ljudi iz Mosta. Ja bi ga više cijenio da kaže "da, to sam ja" – rekao je Milanović. 

Ne može on biti ustaša u 2016. godini. No, tu je apsolutno sve jasno, nije nikad smio postati ministar, to su marginalni i opasni stavovi – dodao je Milanović.

Kazao je kako je HDZ osnovan radi osnivanja hrvatske države i to je bilo plemenito, no da više nemaju nikakvu svrhu.

– Sve što rade je da plaše Hrvate komunistima, Srbima, unutarnjim neprijateljima, sutra Židovima, s takvom strankom je nemoguće raspravljati. Dokle god nas uvjeravaju da je ustaški režim nešto dobro, takav čovjek ne može biti ministar ni u Italiji, ni u Švedskoj, ni u Nizozemskoj, čak ni u Poljskoj gdje je desnica na vlasti, može biti ministar samo u sadašnjoj Vladi i Hrvatskoj – komentirao je Milanović i ponovio kako čeka da se Most izjasni što misli o cijeloj situaciji. 

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je, podsjetimo, rekao kako nikada nije ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bio to ustaški režim ili komunistički režim.

– Dapače, iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskoga naroda, čija sjena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakog totalitarizma, i fašističkoga i komunističkoga, pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma i koja je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini. To je moje ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište – rekao je Hasanbegović.

>> 'Gospođa Kitarović ima neobranjiv talent da se uvali u loše društvo'

Elipso