Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Naš rast bazirao se na gradnji, ali sad je to gotovo, nema se više što graditi

– Hoćete da kažem da je to Vladina odgovornost? Evo, Vladina je odgovornost. Međutim, moram ponoviti, hrvatski model rasta je takav da se potpuno ispuhao – kazao je Milanović
04. rujna 2014. u 20:23 61 komentara 3703 prikaza
Konferencija za novinare Zorana Milanovića u društvu Borisa Lalovca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović za HRT je ponovio kako će vjerojatno još ove godine zajedno s rebalansom proračuna biti donesene izmjene Zakona o porezu na dohodak koje bi trebale rezultirati povećanjem plaća.

– Razlozi za promjenu su potrošnja. To ima veze s konkurentnošću gospodarstva. Nijedna država u našem okruženju nema tolika opterećenja, kazao je Milanović i dodao kako nije riječ o poreznoj reformi te da će se malo bogatijem srednjem sloju povećati primanja.

Na kritike kako je riječ o predizbornim potezima, rekao je da nije riječ o tome jer su izbori 2016. godine.

Dizanje PDV-a na 25 posto znatno je utjecalo na pad potrošnje, no to je u tom trenutku bio jedini mehanizam za povećanje prihoda proračuna, kazao je premijer i dodao kako će do izmjena doći u ''najskorijem roku''.

Na pitanje tko je odgovoran što je BDP u padu već 11. kvartal, premijer je odgovorio:

– Hoćete da kažem da je to Vladina odgovornost? Evo, Vladina je odgovornost. Međutim, moram ponoviti, hrvatski model rasta je takav da se potpuno ispuhao, živjeli smo u iluziji da možemo živjeti od gradnje cesta i stanova – kazao je Milanović.

– Naš rast bazirao se na stanogradnji i autocestama, a to je stalo, tako da moramo tražiti nove modele. Ubuduće se mora više proizvoditi i izvoziti. Naš dosadašnji model ispuhao se i morao se tražiti novi – rekao je premijer.

Na pitanje gdje će se još rezati osim dodataka na plaću premijer je odgovorio:

– Mi smo se zaigrali. Model hrvatskog rasta bio je cement-asfalt. Hrvatska je kupovala 80.000 novih motornih vozila godišnje, što govori koliko smo bili neozbiljni – izjavio je premijer i rekao da je Vlada počela provoditi promjene.

– Nismo proveli nikakvu revoluciju. To nije nikakva velika porezna politika – poručio je.

Na pitanje zašto nije došlo do smjene Uprave HEP-a, premijer je kazao:

To morate pitati ministra gospodarstva, ali mislim da je riječ o tehničkim razlozima – jer predložena osoba Sabina Škrtić, koju je predložio ministar Vrdoljak, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa ne može preuzeti to mjesto.

Na pitanje protivi li se smjeni Šerića, Milanović je rekao: Mislim da malo pretjerujete.

O kažnjavanju RTL-a zbog emitiranja premijerove izjave o Milanu Bandiću rekao je kako je to ''ružno'' te ono što je Josipović svojedobno nazvao ''kaljužom''.

>> Milanović: Ne možemo dalje na način na koji smo se vukli zadnjih 10 godina

>> U minusu 11 kvartala, a još su na vlasti

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • zeze12:

    sad kad je priznao da je on i SDP-HNS vlada kriva što imamo 11 kvartala pad BDP-a, jedino što oni sad mogu napraviti je hitno podnijeti neopozive ostavke i raspisati parlamentarne izbore pa da napokon dobijemo vladu koja će izvući ... prikaži još! zemlju iz krize jer ova vlada to očito ne zna!

  • kum002:

    e bas si el bahati ali jos malo pa svojoj sanji mozes biti nama ne iskreno se nadamo, place su opet porasle i to drasticno samo onima koji i ovako imaju velike place a obicnim ljudima opet i uvijek mrvice ... prikaži još!e ali pamtimo mi dobro ti nama sada mrvice a mi tebi na izborima jednakom mjerom.

  • sestrićna:

    on je priznao ono što i slijepci vide a sad očekuje da ga narod nagradi za "pošteno priznanje" :))