Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porezne promjene

Milanović: Ne možemo dalje na način na koji smo se vukli zadnjih 10 godina

Konferencija za novinare Zorana Milanovića u društvu Borisa Lalovca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/18
04.09.2014.
u 11:30

Milanović je istaknuo kako su konkretni razlozi za promjene povećanje plaća za gotovo milijun radnika, a time i povećavanje potrošnje

Premijer Zoran Milanović, u društvu ministra financija Borisa Lalovca, na konferenciji je nakon sjednice Vlade predstavio Vladine prijedloge poreznih promjena.

– Ove mjere usmjerene su na povećanje konkurentnosti i potrošnje i na mogućnost koju će, vjerujem, mnogi poslodavci iskoristiti da daju veće plaće – rekao je Milanović koji je najavio kako bi se s izmjenama poreza na dohodak išlo u najkraćem roku, još ove godine s rebalansom.

Govoreći o povećanju poreznih razreda na koje bi se primjenjivala stopa poreza od 40 posto, Milanović je istaknuo kako bi se ta stopa počela primjenjivati na neto plaćama od 13.200 kuna, dok bi minimalna bruto plaća bila neoporeziva. Neoporezivi dio plaće povisio bi se sa 2.200 na 2.600 kuna. S ovom promjenom netko tko ima bruto plaću od 5000 kuna i prosječni odbitak 1,5, porez i prirez plaćao bi 13, umjesto trenutačnih 90 kuna.

Premijer smatra da bi ova mjera s podizanjem razreda za primjenu stope poreza od 40 posto imala pozitivan učinak na plaće, kako je rekao, solidnijeg sloja koji nikada neće biti bogat.

Milanović: BDP nam je bio dominantno baziran na građevini koja stagnira

– Konkretni razlozi za promjene su povećanje plaća za gotovo milijun radnika, povećanje raspoloživog dohotka za znatan broj ljudi, to su očekivana pozitivna kretanja u gospodarstvu kroz povećanje ukupne potrošnje koja čini više od 60 posto BDP-a – rekao je Milanović. Dodao je kako je to pokušaj da se udahne malo kisika segmentu potrošnje koji je važan u BDP-u, kao i u svim zemljama EU, i da se izađe iz stagnacije u koju smo ušli jer nam je BDP bio dominantno baziran na građevini koja i dalje stagnira. – Teško je očekivati da se oporavi na razinu prije 10 godina jer smo izgradili autoceste i puno nekretnina, stanova. I tu postoje granice, takva vrsta ulaganja u Hrvatskoj više neće biti moguća, to ima svoj limit, a osobna potrošnja nema i to će u godinama pred nama biti jedan od važnih generatora – istaknuo je Milanović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer je rekao kako, gledajući i uspoređujući se s okružjem u kojem živimo, sa zemljama kao što su Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, nemaju najvišu poreznu stopu te da stopu od 40 ili više posto imaju bogate države koje je primjenjuju na puno višoj razini dohotka. – Iz tih činjenica možemo nešto zaključiti, što radimo i da nešto poduzmemo – rekao je Milanović i dodao da bi se podizanjem razine dohotka za primjenu poreza od 40 posto najviše rasteretile plaće u privatnom sektoru. – Tri četvrtine zaposlenika u tom segmentu radi u privatnom sektoru koji treba biti glavni zamašnjak hrvatskoga gospodarstva – rekao je i najavio kako razmatraju kompenzacijske mjere za jedinice lokalne i regionalne samouprave.

– Porez na dohodak prelijeva se u lokalne proračune, nisu tu svi isti. Da bi Vlada mogla voditi politiku konkurentnosti, mora imati mogućnost utjecaja na cijenu rada, to je tako u svim naprednim državama. Lokalna samouprava trebala bi se više financirati iz poreza kao što je prorez na imovinu, porez na promet nekretnina – dodao je Milanović.

Među prijedlozima mjera Milanović je govorio i o povećanju praga za obrtnike sa 2 na 3 milijuna kuna, kao i da oni budu obveznici PDV-a prema izdanim računima. – Smatramo da nam je kalkulacija zdrava i održiva, zaključili smo da će biti značajno olakšanje uvođenje praga za PDV prema naplaćenoj realizaciji za sve obrtnike i male poduzetnike. Trenutačno su u sustavu samo obrtnici, njih oko 50.000, a s novim izmjenama u sustav bi ušli i mali poduzetnici kojih je oko 70.000 pa bi ih ukupno bilo oko 120.000 i time širimo prostor šanse i pogodnosti – rekao je Milanović.

'Ne možemo dalje na način na koji smo se vukli 10 godina'

Odgovarajući na pitanja novinara, Milanović je rekao kako ovu Vladu smatra ispravnom. – U zadanoj situaciji stagnacije koja je strukturna ne možemo dalje na način na koji smo se vukli 10 godina. Smatram da imamo Vladu koja jedina u Hrvatskoj može ponuditi nešto, sve drugo je puno lošije, a mi smo takvi kakvi jesmo, ljudi koji mogu pogriješiti, ali radimo i trudimo se – rekao je Milanović i dodao kako on Hrvatsku za 10 godina ne vidi ovakvu kakva je sada.

Na pitanje o lokalnoj samoupravi, Milanović je ocijenio da je hrvatski model iz '93 godine. – Tada je bio rat i prioriteti su bili drukčiji, odluke su se donosile brzo i mi dan-danas živimo u takvom sustavu. Naš model je star 21 godinu, od tada imamo takav sustav lokalne samouprave. Bilo je malo rasprave o njemu, a nije ga lako promijeniti danas u demokraciji, treba puno razgovora, za 10 godina Hrvatska ne bi smjela biti ovakva – dodao je.

>> U minusu 11 kvartala, a još su na vlasti

>> Hrvatska uz Grčku, Italiju i Cipar rekorder po padu BDP-a

Komentara 156

Avatar petrolio
petrolio
10:36 04.09.2014.

jedina izjava koja nas zanima od ove vlade je ona o neopozivoj ostavci i prijevremenim izborima! točka!

ST
StrankaDemokratskihPromjena
10:17 04.09.2014.

Vlada ,,,,,,,,,,,,,,,, ma kakva Vlada ovo su grobari.

SA
samuel
10:35 04.09.2014.

vjerovatno će slavodobitno objaviti neki novi porez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije