Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

Meso i domaći proizvodi odsad se mogu prodavati i na kućnom pragu

05.01.2016., Sibenik - Dolaskom hladnijeg vremena porasla je potraznja za suhim mesom koje je tijekom zime neizostavan dodatak u kuhinji. Mogi sibencani i sibencanke tijekom jutra kupovali su upravo suhomesnate proizvode. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
17.10.2016.
u 07:00

Uz to što je omogućio prodaju kod kuće i u krugu 50 km od kućnog praga, pravilnik je smanjio i papirologiju nužnu za registraciju ekoproizvoda

Mali proizvođači s hrvatskih sela napokon će biti izjednačeni s onima u Europskoj uniji zahvaljujući novom pravilniku koji malim gospodarstvima omogućava preradu i prodaju mesa i mesnih prerađevina na kućnom pragu, objavila je u nedjelju Hrvatska radiotelevizija. Vlasnici malih gospodarstava od sada svoje proizvode među koje se uz meso svrstavaju i mlijeko i mliječni proizvodi mogu prodavati i na lokalnom tržištu, konkretnije u krugu od pedesetak kilometara, i to izravno kupcima.

Osim toga, novi fleksibilniji pravilnik uvelike je smanjio potrebnu papirologiju vezanu za certificiranje i registraciju ekoloških proizvoda, što je do sada bio jedan od glavnih razloga koji je ljude odvraćao od bavljenja tom granom poljoprivrede. Upravo u ekološkoj poljoprivredi iz godine u godinu rastu kvote i poticaji, a potražnja za zdravom hranom u cijeloj Europskoj uniji, a posebice u razvijenijim zemljama također je u velikom porastu. Udio ekološke proizvodnje u domaćoj poljoprivredi tri je puta manji od onog u Europskoj uniji, a kod nas se trenutačno ekološki proizvodi na oko 90 tisuća hektara, s naglaskom na to da je potencijal mnogo veći.

>> Mladić prodavao meso bez dokumentacije, iz svoje klaonice plasirao ga na tržište

>> Izvoz mesa porastao 40 posto, a mesnih prerađevina 6 posto

Komentara 11

DU
Deleted user
08:41 17.10.2016.

Mene zanima kako to da VL nije objavio vijest o trovanju dvogodišnjeg djeteta jajima kupljenim u poslovnici "velikog trgovačkog lanca" u Samoboru?

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
09:03 17.10.2016.

Prijatelji važno za pročitati! Zaražena uvozna jaja. Ako ih imate u kući, bacite ih. Radi se o jajima pakiranim po 30 komada, reklamiranih i na televizijskim oglasima od strane više trgovackih lanaca. Cijena im je bila od 16 do 19 kuna. U trgovačkim lancima na policama više nema spornih jaja iz Poljske. Zaražena jaja povučena su iz prodaje ali prekasno, petogodišnji dječačić Mirko umro je od trovanja salmonelom, a njegove dvije malodobne sestre te roditelji su u kritičnom stanju odvezeni kolima hitne pomoći u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Predrag i Bosiljka, otac i majka preminulog dječačića, nalaze se u bolnici zbog teške zaraze i bore se za svoj život. Tragedija je o​bitelj Vidović iz Bregane zadesila u noći s ponedjeljka na utorak. Budite pametni i bacite sporna jaja. Više info bit će u medijma, možda. Hvala.

KE
kerbi
08:47 17.10.2016.

Znaći ovo kako sam kupovao i do sada je po novome legalno :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije