Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krvoločne

Meksički narkokarteli još opasniji jer ih preuzimaju žene

Irasema Garza
AFP/ PIXSELL
VL
Autor
Željko Trkanjec
29.05.2012.
u 12:00

Riječ je o udovicama, kćerima, ljubavnicama ili djevojkama, a katkad i majkama koje su odrastale i živjele uz krijumčare, a kad bi muški član obitelji stradao, počele su preuzimati njegove obveze.

Sjećate li se poznatog Soderberghova filma “Traffic”? U njemu boss koji je vodio krijumčarenje droge iz Meksika u SAD zaglavi u zatvoru, posao počinje ozbiljno trpjeti, a njegova žena, koju glumi Catherine Zeta-Jones, vrlo brzo pohvata sve konce i preuzima biznis. Sličan se scenarij počeo ostvarivati u Meksiku, zemlji koja je šest godina poprište krvavih sukoba između vladinih snaga i moćnih skupina krijumčara narkoticima. Prema policijskim podacima u tim je krvavim sukobima dosad poginulo više od pedeset tisuća ljudi. To je krvoproliće u tako kratkom vremenu dovelo do iscrpljivanja ljudskih resursa pa su karteli počeli tražili ljude koji će nastaviti posao umjesto onih koji su likvidirani ili su završili iza rešetaka.

Na vrhu hijerarhije

Ali muškaraca je sve manje pa su na njihovo mjesto uskočile – žene. Arturo Santamaria, istraživač s Autonomnog sveučilišta savezne države Sinaloa, objavio je ovih dana knjigu pod naslovom “Žene šefovi narkokrijumčarenja”, koja je rezultat brojnih razgovora s ljudima bliskim kriminalnom svijetu narkokartela. Riječ je o udovicama, kćerima, ljubavnicama ili djevojkama, a katkad i majkama koje su odrastale i živjele uz krijumčare, a kad bi muški član obitelji stradao, počele su preuzimati njegove obveze i napokon se popele na visoke položaje u hijerarhiji kartela.

Žene su opreznije

Santamaria dolazi i do vrlo zanimljiva zaključka. “Krijumčari narkotika će zbog uvođenja žena u posao postati još snažniji i bit će se teže boriti protiv njih jer žene djeluju mudrije”, piše istraživač. Žene u ovom opasnom poslu postupaju opreznije, puno se teže odlučuju za korištenje ubojitih sredstava, ali s druge su strane, kada dođe do neposredne opasnosti, spremne na krvoproliće jednako kao i muškarci, a ponekad čak i okrutnije. Tako je početkom svibnja u Monterreyu uhićena Maria Jimenez (26) za koju policija zna da je umiješana u dvadeset ubojstava za kartel Zetas. Uhićena je i Claudia, Carmen del Consuelo Saeny Marquez, koja je vodila financijske operacije za kartel Zeta i njezina kolegica Irasema Lopez Garza, koja je vodila Zete u svim njihovim operacijama.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar to kill Bambi
to kill Bambi
22:25 29.05.2012.

Koliko ih je samo izgubilo život u Ciudad Juarezu..Za ništa i opet ništa.Vrijeme je se i one aktivnije uključe sve ono što se tamo događa. Fascinantno,fascinantno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije