Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduke za pamet

Maturantima za 300 kuna nude 15 posto veći kvocijent inteligencije

Test inteligencije
PIXSELL
31.05.2010.
u 08:50

Psiholozi ljutiti: Ne dobiva se stvarni rezultat. Kvocijent inteligencije ne može se tako povećati, a ispit će bolje proći oni koji su uvježbani na starim testovima.

“Prekrštavanjem” tečajeva za pripreme za upis na fakultete u tečajeve za pripremu za državnu maturu biznis škola koje su ih organizirale “održao se na životu”. A novac na račun donose im i pripreme za polaganje dodatnih vještina i sposobnosti na kojima neki fakulteti, uz položene ispite mature, inzistiraju pozivajući se na struku i njeno mišljenje.

Jamče uspjeh

Tako se, primjerice, u tim školama za poduku mogu upisati i pripreme za polaganje testa razumijevanja i logičkog zaključivanja, koji je uvjet za upis na zagrebački Pravni fakultet, pa čak i pripreme za test intelektualnih sposobnosti koji se traži na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Cijena, prava sitnica. Za otprilike od 300 do 400 kuna i desetak sati vježbanja maturantima se obećava povećavanje kvocijenta inteligencije.

“Možda niste imali sreće kada se dijelila ta vrsta inteligencije, ali to ne znači da test morate loše napisati.” Na ovaj način, primjerice, škola Trinom mami polaznike uvjeravajući ih da ta vrsta inteligencije “na sreću nije zapisana u zvijezdama” i da se može popraviti.

Štoviše, u školama čak i ne skrivaju da posjeduju testove intelektualnih sposobnosti koji su se polagali na Filozofskom fakultetu proteklih godina jer psiholozi koji su ih ispravljali na “izumrlim” prijamnim ispitima danas rade upravo na tim “spornim” pripremama za testove.

– Što je tu čudno? Oni ne znaju kakvi će testovi biti ove godine, nego znaju kakvi su bili lani jer su ih vidjeli i ispravljali i samim time znaju što se očekuje od kandidata. Odgovorno tvrdim da se našim pripremama rezultat može popraviti 15 posto jer prođete sve zamke i dobijete na brzini te tako riješite više zadataka koje bez priprema ne biste stigli – objašnjava Damir Brozović, voditelj priprema u školi Trinom.

Varavi rezultati

Spomenute pripreme razljutile su psihologe, koji tvrde da bi cilj testiranja na fakultetima trebao biti dobivanje stvarnih rezultata. A plaćanje priprema i povećanje rezultata na testu u to se baš i ne uklapa.

Jer očekivati je da će osoba koja plati pripreme i postigne bolji rezultat na testu steći i prednost kod upisa pred osobom koja, primjerice, ima isti kvocijent inteligencije, ali nije imala novca za pripreme.

– Ako vježbate konkretne zadatke, rezultati mogu biti znatno bolji, ali to nije prava inteligencija. To je isto kao da maturantu date točna pitanja za ispit na maturi da ih nauči napamet – smatra Roman Slovenc, predsjednik hrvatske Mense.

Komentara 4

WO
Wookie
11:27 31.05.2010.

Koji glupi naslov, nema veze s tekstom! Koliko sam ja shvatila, ne nude im veći kvocijent inteligencije nego bolji rezultat na testu inteligencije što nije isto! A starih testova inteligencije ima u svakoj knjižnici, samo treba malo pročačkati. Istina je da se neke cake mogu naučiti, to nije ništa čudno. Općenito su mi glupi ti testovi inteligencije, kao da oni nešto znače u životu...

Avatar sebastian
sebastian
18:18 31.05.2010.

Trebalo bi nuditi malo veci kvocient zaposljenja poslije ispita...!!!???

OB
-obrisani-
09:23 31.05.2010.

bedaki sasavi, to ti nude oni koji imaju zavrsene najvise hrvatske skole v kumrovcu kak bi to moj japa biv rekel, hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije