Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savezništvo

Matijašević: HUS i SHS primorat će politiku na drugačiji odnos

ozren matijašević
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
26.10.2010.
u 14:31

Matijašević je snažno podupro novi SHS i zahtjeve seljaka, a i on je dobio potporu za buduće akcije HUS-a.

RETKOVCI - Iako na današnjoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji HUS-a i novoformiranog Sindikata hrvatskih seljaka u Retkovcima nije bilo govora o ulasku SHS-a u sastav HUS-a, prema onome što je rečeno, slijedi veliko i čvrsto savezništvo radnika i seljaka.

Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, rekao je kako je to "prvi čin zbližavanja prirodnih prijatelja koji će zajednički primorati politiku na drugačiji odnos prema radnicima i seljacima". Dodao je kako će HUS u petak javnosti, političkim a posebice parlamentarnim strankama, nevladinim udrugama i ostalim sindikatima obznaniti inicijativu o ukidanju Ustavnog suda i predložiti je na zajedničko prihvaćanje.

Matijašević je snažno podupro novi SHS i zahtjeve seljaka, a i on je dobio potporu za buduće akcije HUS-a.

- Uz inicijativu HUS-a sve sindikalne središnjice do kraja tjedna usuglasit će i donijeti odluke o zajedničkim akcijama kako bi primorale Sabor na donošenje odluke o referendumu - rekao je Matijašević i ponovio da je odluka Ustavnoga suda o neodržavanju referenduma "lakrdijaška odluka lakrdijaškog suda“ kojom je "Ustavni sud izvršio državni udar“, a stotine tisuća potpisnika zahtjeva za referendum "tretira kao građane drugoga reda“.

Govoreći o usuglašavanju budućih sindikalnih akcija, Matijašević je rekao da one mogu biti "od štrajka, generalnog štrajka pa sve do peticije za izvanredne izbore". Dodao je kako je pljačka u pretvorbi i privatizaciji dovela do toga da "radnici i seljaci trpe porezni i drugi pritisak niza vlada".

Matijašević drži kako poticaji i subvencije u poljoprivredi moraju biti veći i vezani uz prinose, "mora se zabraniti uvoz svega i svačega i uz povezanost s turizmom ne bi govorili o osam već o desecima milijardi kuna prihoda".

Predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac izrazio je potporu HUS-u te najavio suradnju i s drugim sindikatima, a tajnik SHS-a Josip Zmaić susret u Retkovcima nazvao je ujedinjenjem radnika i seljaka koji su "prva i najveća snaga koja će vratiti ponos i osmijeh na lice radnika i seljaka“.

Pokrovac je obznanio 11 već poznatih zahtjeva Ministarstvu poljoprivrede od kojega se do petka očekuje očitovanje te "konkretni i iskreni odgovori“, a u suprotnom će SHS "biti prisiljen na poduzimanje radikalnijih mjera“.

Rekao je kako je SHS pristao na isplatu 40 posto poticaja za jesensku sjetvu u gotovini i 60 posto u vaučerima pod uvjetom da se vaučeri mogu realizirati u gotovini, a među zahtjevima je onaj i da se preostala sredstva za kapitalna ulaganja iz 2007. i 2008. isplate u novcu, a iz prošle godine u pravima naplativim u bankama za što su seljaci dali rok do kraja ove godine.

Komentara 10

MU
muthafka
15:30 26.10.2010.

matijaševiću, prestani prićati i uhvati se posla, pokreni već jednom tu revoluciju pa da se riješimo svih ovih što su nam opljačkali domovinu!

OB
-obrisani-
19:03 26.10.2010.

26.10.2010. u 15:30h muthafka je napisao/la: matijaševiću, prestani prićati i uhvati se posla, pokreni već jednom tu revoluciju pa da se riješimo svih ovih što su nam opljačkali domovinu! --------------------------------------------------------- Da niste bijedne kukavice i dezertrei sreli bi se i i 90-ih, a ne danas kada laprdate o revoluciji! Kakvi bi vi posranci revoluciju dizali, pa za vas riješiti, sitnu ljevičarsku parazitsku gamad je dovoljno par šamara! I tko \"vam je to opljačkao domovinu i koja je to vaša domovina\", iskompleksirana kretenčino balava?

DU
Deleted user
08:31 27.10.2010.

Daj više ovi ratnici HSP-ovci u HDSSB-ovci neka prestanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije