Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika britanija

Mate Mijić komentirao ostavku Truss: Kaos koji bi mogao rezultirati povratkom Borisa Johnsona

British Prime Minister Liz Truss announces her resignation, outside Number 10 Downing Street, London
Foto: Henry Nicholls/REUTERS
1/3
20.10.2022.
u 19:36

Članstvo nije željelo odlazak Johnsona, ali stranački je establishment pod pritiskom medija i financijera odlučio drukčije. Njihova je logika bila da članstvo ne razumije da s Borisom stranka gubi širi elektorat.

Svijet je danas munjevitom brzinom obišla vijest o ostavci britanske premijerke Liz Truss koja je na toj poziciji provela tek 45 dana. Ovime je, ako ništa drugo, osvojila titulu najkraće vladajuće premijerke Velike Britanije.

OPŠIRNIJE>>>

Brojni su stručnjaci komentirali seriju događaja koja je vodila do njene ostavke, a među njima je i politički analitičar Mate Mijić koji se na situaciju osvrnuo Facebook statusom koji prenosimo u cijelosti.

"Britanija se u kratkom mandatu Liz Truss nije pomaknula, barem ne prema naprijed, ali zato se ona rekordno brzo morala maknuti s premijerske funkcije.

Bila je jako loš izbor i to je većini poznavatelja Konzervativne stranke i britanske politike u startu bilo jasno. Zasjela je u No. 10 isključivo zbog otuđenosti parlamentarne stranke od članova i izbornih pravila prema kojima članstvo bira novog lidera, ali među kandidatima koje su izabrali zastupnici u Westminsteru.

Članstvo nije željelo odlazak Johnsona, ali stranački je establishment pod pritiskom medija i financijera odlučio drukčije. Njihova je logika bila da članstvo ne razumije da s Borisom stranka gubi širi elektorat. Zatim su u izbornom procesu relativno rano eliminirali dvije kandidatkinje koje su imale vrlo veliku podršku članstva i izbor suzili na dvoje kandidata za koje je bilo jasno da ne mogu ujediniti stranačku bazu i parlamentarnu stranku.

Truss je to brzo potvrdila dosta netaktičkim odnosom prema ljudima koje je naslijedila od Johnsona i pojedinim jakim figurama u stranci koje nije ni pokušala pridobiti.

Posljedica sve jačeg trenja na relaciji parlament-teren apsolutni je kaos koji bi čak mogao rezultirati povratkom Borisa Johnsona. Parlamentarna stranka to ne želi, ali kad je pritisak velik, od karijernih političara uvijek se može očekivati okretanje kaputa. Boris bi se doista mogao ponovno kandidirati, a nakon ovog fijaska, nesumnjivo će zadržati veliku podršku terena koju je ranije imao.

Sad je samo pitanje koliko će zastupnika podleći pod pritiskom bijesnog članstva. Sve u svemu, stanje je prilično nepredvidivo, kaotično i loše i za Torijevce i za Ujedinjenu Kraljevinu kao državu."

 

Komentara 1

XA
xaron
02:45 21.10.2022.

….stanje je loše za UK kao državu…Možda, ali je dobro za ostatak svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije