Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LABURISTI TRAŽE IZBORE

Kaos na Otoku: Premijerka Liz Truss podnijela ostavku nakon 45 dana vladavine

British Prime Minister Liz Truss leaves Number 10 Downing Street for the Houses of Parliament, in London
Foto: Toby Melville/REUTERS
1/2
20.10.2022.
u 15:04

Na sastanku koji je prethodio izjavama dogovoreno je kako će idućeg tjedna biti poznat njen nasljednik, a ona će dotada obnašati dužnost

Britanska premijerka Liz Truss danas je službeno podnijela ostavku, nakon samo 45 dana vladavine.

Ovu konferenciju sazvala je u jeku pritiska ostalih ministara i zastupnika u parlamentu u kojima pozivaju na njenu ostavku. Jutros je više zastupnika javno pozvalo premijerku da odstupi sa dužnosti, prenosi BBC.

VIDEO: Kaos na Otoku: Premijerka Liz Truss podnijela ostavku nakon 45 dana vladavine

Truss je na dužnosti bila tek 45 dana, čime je dobila titulu najkraće vladajuće premijerke u povijesti Velike Britanije. Premijer koji je prije nje najkraće vladao je bio George Canning koji je na dužnosti bio 119 dana prije nego što je umro 1827.

Kazala je kako je na dužnost stupila u vrijeme ''velikih ekonomskih i internacionalnih nestabilnosti''. 

- S obzirom na situaciju, ne mogu izvršiti dužnost za koju me Konzervativna stranka izabrala - kazala je.

Na sastanku koji je prethodio izjavama dogovoreno je kako će idućeg tjedna biti poznat njen nasljednik, a ona će dotada obnašati dužnost.

- To će osigurati da ostanemo na putu da ispunimo svoje fiskalne planove i održimo ekonomsku stabilnost i nacionalnu sigurnost naše zemlje - pojasnila je.

Kazala je i kako je svoju odluku o podnošenju ostavke priopćila i kralju Charlesu III. Laburisti, s druge strane, odmah su zatražili prijevremene izbore. 

''Konzervativna stranka pokazala je kako više nema mandat vladati. Nakon 12 godina neuspjeha torijevaca, britanski narod zaslužuje puno bolje od ovih rotirajućih vrata kaosa. U posljednjih nekoliko godina torijevci su postavili rekordno visoke poreze, uništili naše institucije i stvorili krizu troškova života. Sada su toliko srušili ekonomiju da se ljudi suočavaju s dodatnih 500 funti mjesečno na svoje hipoteke. Za popravljanje štete koju su napravili trebat će godine'', piše u objavljenom priopćenju Laburista.

Svaka od ovih kriza nastala je u Downing Streetu, ali ju je platila britanska javnost. Svaki je iz naše zemlje otišao slabiji i lošiji. Britanska javnost zaslužuje pravo mišljenje o budućnosti zemlje. Moraju imati priliku usporediti kaos torijevaca s planovima laburista da riješe svoj nered, razviju gospodarstvo za radne ljude i ponovno izgrade zemlju za pravedniju, zeleniju budućnost. Moramo imati priliku za novi početak. Trebamo opće izbore - sada'', piše.

Truss je još jučer pred britanskim parlamentom govorila kako je ''borac i nije netko tko odustaje''. Jučer je odgovarala na pitanja članova, tek dva dana nakon što je ministar financija Jeremy Hunt poništio gotovo sva smanjenja poreza koje je ona ranije najavila. Na sjednici se Truss i ispričala parlamentu, no bez obzira parlamentarci su tražili da odstupi.

Osim političara, Truss je bila jako nepopularna i među građanima - prema anketi agencije YouGov čak 80 posto Britanaca ne podržava njen rad, a podršku joj daje tek svaki deseti birač. 

>> VIDEO Putin proglasio ratno stanje u četiri anektirane regije, ograničeno kretanje u još osam regija

Komentara 43

NO
Nordik
14:40 20.10.2022.

Plenković će dati ostavku kad mu jubilarni pedeseti ministar završi u Remetincu.

DU
Deleted user
14:42 20.10.2022.

Hahahaha potpuno nesposobna

DL
Dvanaest__legija
14:58 20.10.2022.

Sad je Plenković na redu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije