Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Mason: Svijet se nalazi pred drugim financijskim slomom

Naslovnica
Foto: VL
05.03.2016.
u 00:01

Informatička revolucija i automatizacija proizvodnje koja iz temelja mijenja ekonomiju pa od ekonomije oskudice prelazimo u ekonomiju obilja, nakon trgovačkog pa industrijskog, prešli smo u informacijski kapitalizam.

Paul Mason, urednik ekonomije na britanskoj televiziji Channel 4 News, u svojoj novoj knjizi “Postkapitalizam, vodič za našu budućnost”, koja je upravo izašla u Hrvatskoj u izdanju Fokus komunikacija, uz pregled ekonomske povijesti i marksističke misli izvanredno objašnjava ono što se upravo događa: informatička revolucija i automatizacija proizvodnje koja iz temelja mijenja ekonomiju pa od ekonomije oskudice prelazimo u ekonomiju obilja, nakon trgovačkog pa industrijskog, prešli smo u informacijski kapitalizam.

U toj ekonomiji mnogo toga je besplatno, informacije na internetu, glazba i filmovi koji se skidaju, softver za različite potrebe, a puno je i ljudi koji svoje znanje besplatno dijele, od aktivista na Wikipediji do bezbroj različitih stručnjaka ili sportskih trenera čije su lekcije dostupne svima. Međutim, to ne znači da će svi živjeti u obilju jer moguća su dva scenarija.

Cijeli tekst pročitajte u subotnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Goran Radman: Nisu me voljeli ni u SDP-u ni u HDZ-u, željeli su me ne samo smijeniti, nego i poniziti

>> INTERVJU Zdravko Marić: Da smo više rezali, ugrozili bismo rast

>> Dogovoro u Domoljubnoj koaliciji - Karamarko: Moramo biti brži

>> Od 10 ravnatelja HRT-a puni mandat odradili samo A. vrdoljak i M. Galić

>> Vinkovački slučaj kao opomena: Zbog uvreda i trauma s poroda žene odustavju od idućih trudnoća

>> Analiza Ive Puljić-Šego: Mogu li se ponovno ujedinjeni predsjednica i Karamarko riješiti Mosta?

>> Plavo blago: Ratovi zbog vode vodili su se i dosad, ali budući će biti žešći i okrutniji, a izvori sve češća meta terorista

Foto: VL

Komentara 12

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
22:40 04.03.2016.

tiskanje love iz ničega i puštanje u optjecaj.....vodi u blagostanje?....da onima koji štampaju lovu, a svima drugima stvara minuse....dollar samo što nije riknuo barem 50%.....i to je ogromna šansa...pol duga Hrvatske će izgorjeti kao i u toj nikad prežaljenoj jugi od strane komunističkih terorista.

OB
obivankenobi
06:29 05.03.2016.

Dobro jutro VL.

R0
R00kie
22:16 04.03.2016.

nismo ni mislili da cete citirati nekog relevantnog nego klaune koji se nadaju slomu...mogli ste objavit danaanji podatak da je u SADu otvoreno prosli mjesec 200 tisuca radnih mjesta no to vam nije zaninljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije