Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javni apel

Marijana Petir pozvala Komisiju da napravi izračun i osigura odštetu za poljoprivrednike

Marijana Petir,Branko Hrg
Foto: Marko Prpić/Pixsell
16.09.2014.
u 10:05

Jedno od zanimljivih tržišta za mlijeko, voće i povrće svakako su škole, stoga Marijana Petir smatra da bi Europska komisija trebala povećati financijska sredstva kojima se subvencioniraju tzv. zdravi obroci za djecu u školama

Marijana Petir na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta govorila je o problemima hrvatskih izvoznika poljoprivrednih proizvoda uzrokovanih  ruskim embargom, izjavivši da to nije poljoprivredna kriza nego politički problem. Drži da bi se šteta nastala zbog zabrane trgovine poljoprivrednim proizvodima i hranom iz EU, a koju je uvela Ruska federacija, poljoprivrednicima trebala nadoknaditi izvan poljoprivrednog proračuna koji ionako nedovoljno pokriva stvarne potrebe europskih poljoprivrednika.

Mjerama koje je poduzela Europska komisija nisu obuhvaćeni svi poljoprivredni proizvodi koji također čine znatan dio izvoza u Rusiju poput mlijeka, mesa i agruma.

"Nekoliko puta do sada već sam pozvala Europsku komisiju da pomogne proizvođačima mlijeka koji su u teškoj krizi, a sukob s Rusijom samo je dodao sol na ranu. Nama u Hrvatskoj, ali i ostalim mediteranskim zemljama važan udio izvoza u Rusiju čine mandarine koje se nisu našle na popisu proizvoda za koje će se nadoknaditi šteta pa još jednom javno pozivam Europsku komisiju da napravi točan izračun vodeći računa o specifičnostima država članica te da osigura novac za sve poljoprivrednike koji su se ne svojom krivnjom našli u teškoj situaciji“, rekla je Petir.

Hrvatska će zbog ruskog embarga prema procjenama stručnjaka izgubiti 29 milijuna dolara dok će cijela Europska unija bilježiti štete od čak 5 milijardi eura. Poljoprivrednim proizvođačima treba osigurati nova tržišta i EU mora naći način kako će zaštiti vlastitu proizvodnju hrane pa je nužan oprez kod zaključivanja novih trgovinskih sporazuma koji bi mogli u konačnici biti nepovoljni za europske poljoprivrednike.

Jedno od zanimljivih tržišta za mlijeko, voće i povrće svakako su škole, stoga Marijana Petir smatra da bi Europska komisija trebala povećati financijska sredstva kojima se subvencioniraju tzv. zdravi obroci za djecu u školama. „Tu ponovo podsjećam na potrebu promijene kriterija kako bi se omogućilo i Hrvatskoj kao novoj članici da sudjeluje u tim programima jer su sadašnji kriteriji diskriminirajući za nas i našu djecu“ zaključila je Petir.

>> Bandić Marijani Petir dao prostor od 40 kvadrata za samo 200 kuna

>> Petir izgubila u utrci za načelnicu V. Ludine, poražena i u svom selu!

Komentara 3

Avatar Florida_manatee
Florida_manatee
11:06 16.09.2014.

Kaka mi se dok vidim ovu spodobu.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
20:31 16.09.2014.

Hm, nije uspjela biti mis poljoprivrede u svom selu, ali sad joj to kompenziramo plačom i mogučnošću da laprda gluposti u Europskom parlamentu. Duševne boli su skupe, ali jbg, nemremo to više plačati. Sjaši Marijana, konj je krepal.

UZ
uzor10
15:53 16.09.2014.

Repetirka nije mogla pobjediti u svom selu a sad je u europarlamentu pa ko je ovde lud il mi svi il karamara i njegovi drugovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije