Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Mandžo vs. Ronaldinho: Maroko će iznjedriti najbolju momčad planeta

Bayern, Borussia, Liga prvaka, Mario Mandžukić (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
15.12.2013.
u 20:57

Atlético je vizu za Maroko izvadio u još dramatičnijim okolnostima: i u polufinalu i u finalu Copa Libertadoresa provukao se jedanaestercima nakon poraza od 0:2

Bayern će tražiti svoj treći, a Atlético Mineiro prvi planetarni naslov na Svjetskom klupskom prvenstvu, koje se od 11. prosinca održava u Maroku.

Bayern je 1976. i 2001. osvojio Interkontinentalni kup, koji je zaključen 2004., nakon što je neko vrijeme postojao usporedno sa Svjetskim klupskim prvenstvom. Atlético nikad nije igrao ni u finalu Interkontinentala, niti Svjetskog prvenstva, jer se ove godine prvi put ovjenčao naslovom južnoameričkog prvaka.

Ronaldinho na akupunkturi

Bayern je stekao pravo sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu trijumfom u Ligi prvaka nad Borussijom iz Dortmunda s 2:1 u Londonu. U polufinalu 17. prosinca susrest će se s boljim iz dvoboja prvaka Azije, Guangzhou Evergrandea, i Afrike, Al Ahlyja.

Atlético je vizu za Maroko izvadio u još dramatičnijim okolnostima: i u polufinalu i u finalu Copa Libertadoresa provukao se jedanaestercima nakon poraza od 0:2, prvo protiv Newell’s Old Boysa i konačno protiv Olimpije iz Asunciona. U polufinalu 18. prosinca očekuje nadmoćnijeg iz susreta prvaka Srednje i Sjeverne Amerike, Monterreya, i domaćina Raja Casablance. Prvaci Europe i Južne Amerike priključit će se natjecanju tek u polufinalu, u kojemu su - kao i uvijek - razdvojeni, da bi se mogli odmjeriti u finalu 21. prosinca u Marrakeshu. Samo se 2010. jedan od dva predviđena finalista poskliznuo u polufinalu, jer je brazilski Internacional pokleknuo pred afričkim Mazembeom.

Pobjednici, međutim, odavna dolaze isključivo iz tradicionalnih nogometnih velesila. Crvena zvezda bila je zadnji klub iz zemlje srednje nogometne klase koja se domogla svjetske titule kad je 1991. s 3:0 svladala Colo Colo našeg Mirka Jozića.

Ne bude li iznenađenja i preskoče li dva favorita polufinalne protivnike, koje će doznati 14. prosinca, svijet će još jednom uživati u dvoboju predstavnika dvaju najistaknutijih nogometnih kontinenata.

Hrvatski se ljubitelji nadaju i srazu Ronaldinha Gaucha i Marija Mandžukića, no hoće li to doživjeti, ovisi samo o hiru Josepa Guardiole. Kladili bismo se da će svojeglavi Katalonac odigrati svoj najjači adut samo ako Bayernu zagusti ili ako pobjednik bude odlučen.

S druge strane, nema dvojbe oko prisutnosti odlučujućeg Atléticova igrača, Ronaldinha. Nakon dva mjeseca bolovanja zbog ozljede mišića, 34-godišnji se Brazilac prošle nedjelje vratio zabivši oba pogotka protiv Vitorije u zadnjem kolu prvenstva - jedan iz slobodnog udarca, drugi iz jedanaesterca. Dobro se kretao terenom i ohrabrio trenera Atlética Alexija Stivala “Cucu”.

- Sretni smo. Igraču nije lako vratiti se nakon dvomjesečne stanke i bez treniranja punim intenzitetom - izjavio je Cuca nakon utakmice.

Za Ronaldinhov oporavak od ozljede lijevog butnog mišića najzaslužniji je jedan Japanac. Fumio Takahashi, specijalist za akupunkturu, već je izliječio i Lionela Messija i Davida Beckhama, a sada je osigurao i pravovremeni povratak Ronaldinha Gaucha.

– Budite sigurni da će nastupiti na Svjetskom klupskom prvenstvu – poručio je nedugo nakon što se igrač ozlijedio.

Takahashi se služi akupunkturnom tehnikom zvanom ryodoraku.

– Tretman je prvo usmjeren na spajanje oštećenih tkiva, zatim na zarastanje i konačno na stvaranje vlaknaste ovojnice oko ozlijeđenog mišića. To je prilično bolan tretman, ali Ronaldinho ga je dobro podnio i bio vrlo kooperativan – veli Japanac.

Koliko je Atlético motiviran da kontinentalnoj tituli doda i svjetsku, pokazuje i podatak da se uputio u Maroko još 9. prosinca, devet dana prije polufinala u kojem će igrati s pobjednikom utakmice između Raja Casablance i Monterreya. Momčad “pijetlova” ispraćena je sa stadiona u Belo Horizonteu u prisutnosti pet tisuća navijača.

Pep: “Kao da mi je zadnji put”

Južnoameričke momčadi uvijek su bile zagrijanije za svjetsku krunu, još od vremena Interkontinentalnog kupa. Nekoliko finala tog natjecanja bilo je otkazano jer su Europljani komplicirali oko termina utakmica.

Najveći krivci za nekad neredovito održavanje Interkontinentalnog kupa bili su Liverpool i - Bayern. Bavarci su dvaput, 1974. i 1975., prezreli sudjelovanje u finalu, tobože jer nisu mogli dogovoriti datume s protivnicima. Tek se 1976. “smilovao” i nadmašio Cruzeiro iz Belo Horizontea s 2:0 i 0:0. Četvrt stoljeća kasnije nije dvojio oko nastupa u tokijskom finalu 2001., u kojemu je svladao Bocu Juniors s 1:0. Za Guardiolu koji se već dvaput, 2009. i 2011., domogao ovog trofeja s Barcelonom pokal svjetskog klupskog prvaka vrlo je važan.

– Jedan od najprestižnijih koji se mogu osvojiti. Možda više nikad neću igrati u ovom natjecanju pa ću mu pristupiti kao da mi je ovo zadnji put - kaže Pep.

U tom nastojanju neće moći računati na Arjena Robbena, koji se ozlijedio u nedavnom susretu njemačkog kupa, dok se drugi superstar Franck Ribéry oporavio te se očekuje njegov nastup. Ako se sjeti da u kadru ima Mandžukića, obavit će pola posla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije