Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mama mu promijenila ime u čast priznanja, a sada mora ići u Njemačku: 'U Hrvatskoj mladi nemaju budućnost'

Ne vrijedi ostajati u Hrvatskoj s ovakvim plaćama kojima nije moguće uzdržavati obitelj, kaže Viktor
15. siječnja 2017. u 17:31 59 komentara 37562 prikaza
10.01.2017., Slavonski Brod - Brodjanin Viktor Kraljev rodjen je 15. sijecnja 1992. na Dan medjunarodnog priznanja Republike Hrvatske. DKS_56149410  Photo:
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Rodio sam se kao Karlo, ali to sam ime nosio vrlo kratko. Samo dva dana poslije mama mi je promijenila ime u Viktor, po velikoj hrvatskoj pobjedi – kaže mladi Brođanin Viktor Kraljev, koji se rodio upravo na dan međunarodnog priznanja RH, 15. siječnja 1992.

Kada su na televiziji javili koliko nas je zemalja priznalo, u njegovoj je kući zavladalo veliko slavlje. Slavilo se priznanje i njegovo rođenje. Prije dvije godine oženio se i dobio sinčića. Žive kod njezinih roditelja. Mnogo njegovih prijatelja otišlo je na Zapad, uskoro će i on njihovim stopama.

Mladi bez budućnosti

– U Hrvatskoj danas mladi nemaju budućnost i perspektivu, osobito ovdje u Slavonskom Brodu. Osim konobarenja i možda nekog posla u Đuri Đakoviću, ništa drugo nam se ne nudi, ali to je sve sitan novac. Ni vani nije bajno, ali ljudi rade, zadovoljni su – kaže Viktor.

Margaret Thatcher TRENUCI DRAME Margaret Thatcher potvrdila je Graniću: Da sam bila na vlasti, Britanija bi bombardirala Miloševića zastave Božo Skoko Borba protiv velikosrpske propagande traje i danas

On sam završio je srednju školu za zavarivača, ali nikada nije radio u struci. Obavljao je razne sezonske poslove poput prodavača, konobara i pizza-majstora. Dragovoljno je odslužio vojni rok, nadajući se poslu u vojsci, ali nije primljen. Ponudili su mu polaganje ispita za vozača kamiona, uz mogućnost zapošljavanja u prometnoj postrojbi, no nije imao novca. U međuvremenu je završio tečaj za TIG zavarivača i dobio posao u jednoj inozemnoj tvrtki. Želio je ostati u Hrvatskoj, ali s ovdašnjim primanjima bilo bi mu, kaže, prilično teško uzdržavati obitelj, a o rješavanju stambenog pitanja i kupnji automobila ili nekoj trećoj krupnijoj stvari mogao bi samo sanjati.

Odlazi u Njemačku

Trenutačno intenzivno uči njemački, a početkom ožujka trebao bi početi i raditi u Njemačkoj.

– Zadovoljan sam jer je posao dobro plaćen. Satnica je za početak 12 eura, uz osiguran smještaj. Ovdje bih za isti posao zarađivao 19 kuna, ako ne i manje. Šest mjeseci bit ću na probnom radu, a onda ću potpisati ugovor za stalno. Tada će za mnom doći žena i dijete. Nema smisla živjeti na grbači roditelja i žicati za kavu – završio je Viktor.

>> Rušenje helikoptera s promatračima EZ-a ubrzalo je priznanje

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • pep:

    Sta nije predsjednica obecala da mladi vise nebudu morali van ?

  • Tomisl:

    Danas mladi misle da sa 20 god. moraju posjedovat kucu sa najskupljim uredjenjem, novi auto , 10 puta u godini na odmore i skijanja a sve to uz sto manje truda i rada. Toga je u Njemackoj jos manje nego u Hrvatskoj.

  • prsutsir:

    Bog,domovina,nacija svi na pod,ovo je privatizacija napravite mjesta, za obitelji 200-ta...!