Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šimleša o novom papi

'Mali korak za čovječanstvo, relativno velik za Crkvu'

papa Franjo (1)
Reuters/PIXSELL
15.03.2013.
u 11:09

Teško da će ta nova klima utjecati na hrvatski kler jer oni su uvjereni da je u vremenu kad pola zemlje gladuje primjereno graditi dvore od oniksa. Ponašaju se kao da je zabranjeno suosjećati, dok im je osuđivanje mnogo prirodnije

Kao i većina ljudi, ugodno sam iznenađen novim Papom. Toplina i ljudskost te poniznost, skromnost i duhovitost koje je pokazao novo su i zdravije lice Crkve. Čini se da je svjestan da je Crkva tu zbog ljudi, a ne ljudi zbog Crkve, što je velika i značajna promjena. No prije nego što detaljnije objasnim zašto sam ugodno iznenađen novim Papom, mislim da je korektno istaknuti zašto nisam oduševljen Katoličkom crkvom. 

Mnogo je toga što nije uredu

Smatram da se previše brinu za svoje materijalno blagostanje, a nedovoljno za naše duhovno. Smatram da prečesto djelima ne stoje iza onoga što zagovaraju. Smatram da je razumno koristiti kontracepciju i planirati obitelj. Smatram da bi žene u svakom pogledu trebale biti ravnopravne muškarcima, pa i u smislu služenja Bogu, jednako kao što smatram da bi pripadnici svih seksualnih orijentacija trebali imati jednaka prava. Smatram da je nerazumno i neodgovorno zagovarati apstinenciju kao jedini oblik seksualno odgovornog ponašanja prije braka jer je prirodno da tinejdžere zanima seksualnost pa ih ima smisla educirati, umjesto da glumimo nojeve.

Osim toga, smatram da su se sramotno odnosili prema zločincima u svojim redovima pa su ih, umjesto da ih smjeste iza rešetaka, redovito smještali u nove župe gdje su nastavili krasti nevinost našoj djeci. I onda su desetljećima bezočno lagali o tome. No, iako se to od mene vjerojatno ne očekuje, ovaj tekst želim drugačije obojiti. Doista se nadam da će Crkva biti humanija i poštenija. Naravno da bih bio sretniji da Crkva ne sudjeluje u diskriminiranju pripadnika drugačijih seksualnih orijentacija od moje i naravno da bih bio sretniji da u potpunosti podržava korištenje kontracepcije, a ne samo za sprečavanje širenja bolesti, ali za instituciju koja se tako teško i sporo mijenja, i to je već značajan korak. 

Inzistiranje na bezbožnosti kondoma

Naime, to rigidno inzistiranje na bezbožnosti kondoma izravno je utjecalo na širenje mnogih bolesti (pogotovo AIDS-a u Africi) i time pridonijelo smrti nekoliko desetaka tisuća ljudi. Crkva je bila institucija kojoj je dogma svetija od ljudskih života. Možemo se samo nadati da će promijeniti tu tragičnu praksu. Ponajprije, nadam se da će biti samokritičnija jer je to očajno nedostajalo prošlim garniturama. Naime, nezreli pojedinci i institucije za svoje stanje okrivljuju druge. Pa su nas tako pokušavali uvjeravati da su za pad povjerenja u Crkvu odgovorni liberalni mediji ili sebičnost i samoživost modernog pojedinca, a oni posebno maštoviti spominjali su i utjecaje nekakvih gej-lobija koji su tek malo realniji od Pepeljuge. S druge strane, zreli pojedinci i institucije prihvaćaju odgovornost za svoje stanje i čini se da je ovaj Papa spreman prihvatiti da je Crkva odgovorna za svoje probleme i to treba posebno pohvaliti.

Dio problema imaju zato što zastupaju stavove koje je pregazilo vrijeme i nažalost, to neće moći promijeniti. No dio problema imaju zbog nepriznavanja svojih zločina i laganja, nedovoljne brige za slabe, siromašne i nemoćne, zbog nedovoljno milosti i suosjećanja i u svim tim područjima ovaj Papa može napraviti značajan pomak. I svima nam treba biti stalo do toga. Bilo da smo vjernici ili ne. Bilo da ste blagonakloni prema Crkvi ili ste poput mene pa smatrate da Crkva prečesto nije na strani poštenja, humanosti, zdravog razuma, ali i Boga. Crkva je izuzetno moćna društvena institucija i svima nam je u interesu da čini što više dobroga, a ovaj Papa će vjerojatno znati prihvatiti odgovornost za probleme Crkve i početi tražiti rješenja. Kad već nas uče da treba priznati svoje grijehe, krajnje je vrijeme da i sami poslušaju vlastiti savjet. Iskreno se nadam da će to Crkva konačno biti u stanju. Teško da će ta nova klima utjecati na hrvatski kler jer oni su uvjereni da je u vremenu kad pola zemlje gladuje primjereno graditi dvore od oniksa. Ponašaju se kao da je zabranjeno suosjećati, dok im je osuđivanje mnogo prirodnije.

No kad je već izbor Pape potpuno iznenadio sve stručnjake, dopustit ćemo i našem kleru da nas iznenadi te pokaže veću ljudskost i poniznost. Možemo se samo nadati da su čuda moguća!

>>Sve o novoizabranom papi Franji pročitajte u našem specijalu

Komentara 7

Avatar demokracija
demokracija
12:47 15.03.2013.

Tkz dvori od oniksa nisu sagrađeni novcem poreznim obveznika nego inozemnim donacijama, a izvođači su bili hrvatski radnici. Dakle, Crkva u Hrvata koja je sagradila običnu višenamjensku zgradu je učinila dobro. A što je napr. s Arenom Zagreb? Koliko je propusta učinjeno i naših novaca izgubljeno? Je li ta zgrada bila potrebna dok svako dijete u gradu Zagrebu ne može imati mjesto u vrtiću? Uvijek govor mržnje uz neispravne informacije. Crkva u Hrvata se odrekla mnogih vrijednih nekretnina za puno manju apanažu, a stalno se po medijima trubi kako krade narod. Gospodine Šimleša, ne kršite li možda novi kazneni zakon i poluinformacijama narušavate ugled i čast Crkve u Hrvata?

Avatar Stipo Li
Stipo Li
13:27 15.03.2013.

Pa zar su svi problemi u Seksu????? Stalno se spominje ta uporaba kondoma! Koliko ja znam kondom nije 100 % zaštita.......a ono što predlaže crkva je najbolja zaštita. A kako mi nismo dovoljno ustrajni te nismo u stanju u životu sljediti nauk o jednom partneru za cijeli život, kao onda smo toliko ustrajni pa izbjegavamo kondome.....pih.....bezveze pričate i kalemite nešto na katoličku crkvu što nema veze s njom. Druga stvar....Žene Svećenice....da li je itko pitao Rimokatolkinje da li one žele biti svećenice????? Koliko njih to želi postati???? Ako se već toliko borite za ravnopravnost spolova, zašto još nitko nije postavio pitanje zašto muškarci ne mogu biti "Časne Sestre" tj. "Časna Braća"????????

ER
erik
12:47 15.03.2013.

Predlažem da država jednostrano oduzme Crkvi svu imovinu nepotrebnu za osnovno bogluslužje i dodijeli je fondu za upravljanje, na čijem bi bio netko dokazano sposoban i pravedan poput Čačića ili Linića (ime nije bitno). Oni bi se sigurno pobrinuli da sve to dobije sirotinja. Već vidim kako bi to izgledalo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije