Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE PREDAJA POTPISA

Malenica o najavi iz Mosta: 'Zašto njima treba mjesec dana? To otvara svakakve sumnje'

Zagreb: Ministar Malenica komentirao slučajeve Mamić i Đurđević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.12.2021.
u 23:55

Malenica je odgovorio i kako on ne želi ulaziti u to je li prikupljen dovoljan broj potpisa: "U ovom trenutku ne bih ništa špekulirao"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u četvrtak je ustvrdio kako najava iz Mosta da će potpise za referendum predati za mjesec dana "otvara prostor za brojne sumnje".

Upitao je zašto mostovci nisu odmah predali prikupljene potpise i zahtjev Hrvatskom saboru za raspisivanje referenduma te podsjetio kako zakon propisuje da organizacijski odbor - kad utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa - podnosi Saboru zahtjev. 

"Važno je pitanje što će biti u tih mjesec dana. Zašto njima treba mjesec dana?", upitao je Malenica u RTL-u Danas napominjući kako su to mogli učiniti i danas ili ovaj tjedan ako je njihov organizacijski odbor utvrdio da su prikupili dovoljan broj potpisa.

Malenica je odgovorio i kako on ne želi ulaziti u to je li prikupljen dovoljan broj potpisa. "U ovom trenutku ne bih ništa špekulirao, ali tih mjesec dana otvara stvarno svakakve sumnje", dodao je.

Kada zahtjev dođe u Sabor, bit će određeno tijelo koje će utvrditi je li prikupljen dovoljan broj potpisa, a Malenica ne vidi ništa sporno u tome da se omoguće promatrači jer je, kaže, i u prijedlogu zakona koji je u zakonodavnoj proceduri predviđena mogućnost promatranja referenduma.

Ponovio je da su predložena referendumska pitanja s ustavnopravnog aspekta upitna, pogotovo drugo pitanje, te ocijenio da je čitava referendumska inicijativa "bespotrebna i besmislena" te "čisti populizam".

Članovi Mosta objavili su u četvrtak da su prikupili 400 tisuća potpisa, dovoljan broj za raspisivanje referenduma o covid potvrdama te su najavili da će pravovaljane i provjerene potpise donijeti 24. siječnja u Sabor.

VIDEO Premijer Plenković govorio o referendumskoj inicijativi Mosta

Ključne riječi

Komentara 16

ZG
zgrio
05:50 24.12.2021.

Koji ministar. Ima li što za njegova mandata što bi nas poguralo malo naprijed. Od onih je koji niti smrdi nit miriše, dakle čovjek od zadatka. Sa takvim ministrima nam nema baš neke svijetle budućnosti.

VI
vidum
08:33 24.12.2021.

Koliko je trebalo Lovri da počne brojiti? Vjerujem da je namjera Mosta provjeriti svaki potpis prije nego ih predaju na brojenje. Ukoliko se pokaže da nevažećih potpisa ima toliko da važećih nema dovoljno, mislim da će odustati od predaje. Bilo kako bilo, ako ih i ne bude dovoljno, pod ovakvim uvjetima i pritiscima, učinili su puno.

JA
Jania
09:00 24.12.2021.

Javio se pravi.... A koliko treba vremena čitavoj vojsci zaposlenika Ministarstva uprave i satelitskih agencija da obradi popis stanovništva i ažurira popis birača?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije