Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
likvidacija pukanića

Ustavni sud odbio tužbe S. Đurovića i Roberta Matanića

Robert Matanić, Luka Matanić,Slobodan Đurović i Amir Mafalani
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
16.03.2015.
u 06:50

Krivnja podnositelja tužbe utvrđena je u prijašnjim sudskim postupcima

"U dokaznom postupku sud je prihvatio i izveo sveukupno 250 personalnih i materijalnih dokaza optužbe, a od 53 predložena dokaza obrane 38 je odbio i usvojio svega 15 dokaza. Više je nego očit nerazmjer usvojenih dokaza optužbe s usvojenim dokazima obrane, što dokazuje da u ovom postupku nije osiguran standard jednakih obzira koji obvezuje sud da s jednakom pažnjom ispituje i utvrđuje činjenice koje terete optuženika i idu mu u korist..."

Ranije žalbe

Naveo je to među ostalim u svojoj ustavnoj tužbi Slobodan Đurović, pravomoćno osuđen na 23 godine zatvora zbog svoje uloge u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. u Zagrebu. Osim na povredu načela jednakosti oružja, Đurović se Ustavnom sudu žalio i zbog povreda prava na obrazloženu odluku, povrede načela in dubio pro reo, nezakonitih dokaza te povrede prava na čovječno postupanje i poštivanje dostojanstva. No Ustavni sud tužbu mu je odbio navevši da su svi njegovi navodi već odbijeni u ranijim žalbenim postupcima te da su odbijanja tih navoda valjano obrazložena.

– U konkretnom slučaju krivnja podnositelja tužbe utvrđena je u kaznenom postupku nakon provedenog dokaznog postupka pred Županijskim sudom u Zagrebu. Podnositelju je bilo omogućeno da prati tijek postupka, sudjeluje u njemu, poduzima sve zakonom dopuštene radnje te prema ocjeni Ustavnog suda podnositelju nije povrijeđeno pravo na pravedno suđenje – navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Slična argumentacija

Sa sličnom argumentacijom ustavna tužba odbijena je i Robertu Mataniću koji je zbog likvidacije Pukanića i Franjića pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora. On je također smatrao da mu je povrijeđeno pravo na pravedno suđenje, no Ustavni sud smatrao je da to nije točno. Inače, zanimljivo je da je i kod Đurovića i kod Matanića Ustavni sud imao potrebu naglasiti da "ustavna tužba nije redovni i izvanredni pravni lijek, već posebno ustavnopravno sredstvo zaštite ustavnih prava u pojedinačnim slučajevima."

>>Milovanoviću 40 godina za ubojstvo Pukanića, Joca Amsterdam oslobođen optužbi

>>'Na sudu nisam imao prevodioca pa nisam razumeo celo suđenje'

Komentara 1

OK
okus
09:10 16.03.2015.

A nisu trazili" prava " kad su ubijali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije