Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Liječnik i medicinska sestra osuđeni jer su radili ilegalne pobačaje

Prema optužnici, njih se dvije teretilo da su 19. ožujka 2018., 5. travnja 2018. i 21. lipnja 2018. u ginekološkoj ordinaciji poliklinike u Ivanić-Gradu, prema prethodno dogovorenom terminu s pacijenticama i na njihovo traženje, obavili pobačaje trima pacijenticama.
14. srpnja 2019. u 12:07 41 komentara 8464 prikaza
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Doktor (55) i medicinska sestra (52) na Općinskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno su osuđeni zbog protupravnog prekida trudnoće. Liječnik je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, što mu je zamijenjeno radom za opće dobro, a izrečena mu je i sporedna novčana kazna u iznosu od 250 dnevnih dohodaka, odnosno 41.666 kuna. Medicinska sestra je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od 11 mjeseci, a zatvorska kazna joj je također zamijenjena radom za opće dobro. Od liječnika i medicinske sestre oduzeta je protupravno stečena imovinska korist u iznosu od 7500 kuna.

Objavila slovenska TV: Hrvatice idu na pobačaj u Sloveniju: Odnos liječnika u Hrvatskoj prema meni bio je očajan

Prema optužnici, njih se dvije teretilo da su 19. ožujka 2018., 5. travnja 2018. i 21. lipnja 2018. u ginekološkoj ordinaciji poliklinike u Ivanić-Gradu, prema prethodno dogovorenom terminu s pacijenticama i na njihovo traženje, obavili pobačaje trima pacijenticama. Učinili su to, tvrdilo je tužiteljstvo, iako su bili svjesni da poliklinika nije bila ovlaštena za obavljanje prekida trudnoće. Te su pobačaje naplatili ukupno 7500 kuna. Tužiteljstvo je najavilo da će se žaliti zbog kazne koja je izrečena liječniku.

Njih su dvoje bili uhićeni u listopadu lani, te su jedno kratko vrijeme proveli i u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela. Osuđeni liječnik na području Zagrebačke županije ima više poliklinika u sklopu kojih su i ginekološke ambulante. Iako je pobačaj po zakonu u Hrvatskoj legalan te iako ga se legalno, barem na papiru, može napraviti u 29, što privatnih što državnih ustanova, činjenica je da zbog liječničkog priziva savjesti postao praktički nedostupan.

Na pobačaj u Sloveniju Silovao je član obitelji, nisu joj dali da napravi pobačaj i kažu: 'Tako bi se poništili dokazi'
EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
 • Avatar navijač
  navijač:

  Napravio je on na stotine ilegalnih pobačaja a ne samo ta tri i zaslužuje ono što je napravio toj ne rođenoj djeci.

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Zašto ne objavite ime i prezime liječnika i klinike? Da je u pitanju neki branitelj ili desničar znali bi sve o pretcima njegovih susjeda.

 • stefj:

  Članak nije naveo zašto su to liječnik i sestra radili, ne mogu vjerovati da su se prodali za 7500 Kn... A inače, novinarka je aktivistica koja opet laže (nema druge riječi). U svim bolnicama, tj. klinikama se uredno rade pobačaji, ... prikaži još! slobodno se može pogledati statistika i koliko ih je... U zakonu je da ako se liječnik pozove na priziv savjesti, bolnica je dužna odmah osigurati drugog liječnika... Jedino ako aktivistica ne misli da pobačaj treba biti besplatan, za što stvarno ne vidim razloge, osim u slučaju ugrožavanja života. Sada su u bolnicama dostupne i tablete, radi kojih su neki išli u Sloveniju... Ma ti aktivisti su gori od komunista...