Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Silovao je član obitelji, nisu joj dali da napravi pobačaj i kažu: 'Tako bi se poništili dokazi'

Ginekologinja bolnice u slovenskim Brežicama Mateja Vukmanič Pohar u prilogu za slovensku TV kaže da iz Hrvatske dolaze žene u dobi između 20 i 30 godina
18. travnja 2019. u 12:29 36 komentara 10152 prikaza
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Do 12. tjedna i ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju, tako da mislim da nemamo pravo previše ljude maltretirati već im treba samo pomoći, kaže ginekologinja u prilogu na RTV4.

"Obično radimo pobačaj lijekovima jer je to za ženu manje neugodna, manje je invazivna metoda", kaže u prilogu Nataša Končar, iz Ginekološko-porodiljnog odjeljka SB Brežice. 

 | Autor : RTV SLO Foto: RTV SLO

U društvu SOS telefon pomagali su djevojci iz Hrvatske koju je silovao uži član obitelji, prenosi vijesti.rtl.hr

Objavila slovenska TV: Hrvatice idu na pobačaj u Sloveniju: Odnos liječnika u Hrvatskoj prema meni bio je očajan

"U Hrvatskoj nisu željeli napraviti pobačaj. Rekli su joj da bi se poništili materijalni dokazi kada bi napravila pobačaj tako da se organizacija iz Hrvatske, kojoj se ta djevojka obratila za pomoć, obratila nama te smo zatim zatražili mogućnosti u Sloveniji", kaže Maja Plaz, predsjednica Društva SOS telefon, prenose vijesti.rtl.hr.

Cjepivo protiv HPV-a za 90% smanjilo učestalost prekancerogenih promjena na vratu maternice

Gotovo 60 posto hrvatskih ginekologa pozivaju se na prigovor savjesti kad je pobačaj u pitanju, a Hrvatski sabor do ožujka bi trebao usvojiti novi zakon o pobačaju. Hrvatske nevladine organizacije ističu da to, između ostalog, odražava rastući konzervativizam hrvatskog društva, piše u opisu emisije na RTV4

 | Autor : RTV SLO Foto: RTV SLO

Tvrde da u Sloveniji samo 3 posto ginekologa odbija raditi pobačaje zbog priziva savjesti. Zbog toga sve veći broj Hrvatica ide baš u Sloveniju kako bi napravile pobačaj. Stranim državljankama dostupan je i medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura.

 

– Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos prema meni bio je ponižavajući, osjećala sam se očajno. Zato sam otišla u Sloveniju – rekla je jedna anonimna žena u prilogu u emisiji. 

 

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Petar1234:

    Definitivno propaganda. Nije mi dozvoljeno nepoštivati ljudski život u HR pa sam prisiljen otići u SLO jer mi je tamo to dozvoljeno. Treba pobacitj ljudski život jer su roditelji pogriješili, ali se svakako mora dati dijete paru da ima dvojicu ... prikaži još! tata ili da ima dvije name. Totalno je tešto otšlo u krivo...

  • GandalfovBrat:

    da da, sad svi silovani pa idu na abortus, ni malo zato što im je sad imat dijete nezgodno. imate statistike po internetu, slobodni si pročitajte

  • drzislav:

    Sramota za novinarčiće i nekad ugledne novine... Zamislite, liječnik je odbio napraviti "preventivni" pobačaj jer je žena krvarila, a "puls" fetusa je još uvijek bio prisutan??? Pa tko je tu lud?? Opisani su simptomi tzv. prijetećeg pobačaja, koji najčešće rezultira ... prikaži još! urednom trudnoćom i porođajem. Žena je očito htjela prekinuti neželjenu trudnoću, a ovo je samo pranje savjesti. Sram vas može biti, nule od novinara i nule od portala!