Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj od Hrvatske na čelu Vijeća EU

Lideri EU Hrvatskoj: Majstorski ste odradili predsjedanje

European Commission President Ursula Von Der Leyen and European Council President Charles Michel attend a news conference following European summit in video conference format, in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
19.06.2020.
u 18:13

Najgori pokazatelji krize u smislu gubitka radnih mjesta pokazat će se tek u sljedećim tjednima i mjesecima - upozorila je Christine Lagarde.

Izvanredno ste to izveli, bila je jedna poruka. Najgore tek dolazi, bila je druga. Pokušajmo se prije ljetnih odmora, do kraja srpnja, dogovoriti o megapaketu za oporavak od koronakrize, glasila je treća. To su tri poruke koje su se čule na jučerašnjem videosummitu EU, sastanku Europskog vijeća održanom u obliku videokonferencije, a prva poruka odnosila se na pohvale Hrvatskoj na, kako je netko rekao, majstorski odrađenom predsjedanju Vijećem EU usred najveće krize koju nitko nije očekivao.

Brze ekonomske mjere

- Bili ste izvanredni u obavljanju zadatka koji je bez presedana, s obzirom na prirodu krize u kojoj smo se našli - rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji po završetku summita, na kojoj je i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pohvalio vodstvo premijera Andreja Plenkovića:

- Želim mu čestitati na njegovu liderstvu, kreativnosti i fleksibilnosti. Igrali ste ključnu ulogu na različitim temama, posebno na temi proširenja - rekao je Michel.

Druga poruka, da najgore tek dolazi, čula se u raspravi iza zatvorenih vrata tijekom same videokonferencije, u izlaganju predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde. Ona je, prema neimenovanim izvorima citiranima na portalu Politico, upozorila da će se najgori pokazatelji krize u smislu gubitka radnih mjesta pokazati tek u sljedećim tjednima i mjesecima te da se članovi Europskog vijeća, a to su premijeri i predsjednici 27 država članica, moraju potruditi postići dogovor o novom fondu za oporavak što prije.

Brze ekonomske mjere, koje su kao prvi odgovor na krizu prouzročenu pandemijom koronavirusa uvele sve države, spriječile su veća potonuća na tržištu, ali investitori i raspoloženje na tržištu mogli bi biti obeshrabreni i prepustiti se potonuću i panici ako se čelnici u EU ne dogovore i ne usvoje ono što je predložila Europska komisija. EK je, podsjetimo, predložio ukupno 1850 milijardi eura vrijedan paket, sastavljen od višegodišnjeg financijskog okvira i potpuno novog fonda za oporavak, koji bi se financirao zajedničkim zaduživanjem na razini EU i dijeljenjem toga dodatnog novca najpogođenijim državama i industrijama u obliku bespovratnih sredstava.

Fizički sastanak u srpnju

O tome, međutim, jučer još nije bilo dogovora. Nije se ni očekivao jer je jučerašnji videosummit bio zamišljen kao prvi korak prema onome što bi trebalo biti finale tih pregovora, prema najoptimističnijem scenariju u srpnju, kada se očekuje fizičko okupljanje lidera umjesto videokonferencijskog.

- Bila je to vrlo činjenična rasprava. Mostovi koje tek trebamo sagraditi su veliki. Njemačka je predana postizanju brzog dogovora - rekla je kancelarka Angela Merkel.

- Hrvatska podržava prijedlog Komisije, a ja sam ohrabren današnjom "tour de table" raspravom - rekao je premijer Andrej Plenković. Hrvatska je, podsjetimo, prema Komisijinu prijedlogu u poziciji da udvostruči iznos na koji je dosad mogla računati iz fondova EU: uz 10-ak milijardi eura kroz klasične fondove iz proračuna EU, trebala bi dobiti još 10 milijardi iz novog fonda za oporavak od koronakrize.

Komentara 32

JS
Jurica_Spindl
19:15 19.06.2020.

Dok se narod brinuo o koroni, uz rješavanje te krize istodobno su se odrađivali mnogi poslovi i dovršavali mnogi projekti. Samo zato što se većina populacija nije zanimala za druge tematike izvan korone, ne znači da se ništa drugoga nije radilo.

Avatar Dipsy
Dipsy
19:10 19.06.2020.

Veliki prepoznaju velike! Situacija bez presedana, kriza ogromnih razmjera "hendlana" vrhunski!

KA
karlodrago
18:57 19.06.2020.

Nije bitno što kažu lideri EU ,već je bitno što kaže SDP i Bero.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije