Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO NA GLAVNOM ODBORU SDP-A

Lampaši na Iblerovom za ispraćaj ‘mrtve stranke’

Zagreb: Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
12.06.2021.
u 23:56

Na glavnom odboru SDP-a raspravljalo se među ostalim o raspuštanju nekih županijskih organizacija, a zaiskrilo je između struja aktualnog i bivšeg šefa stranke, Peđe Grbina i Davora Bernardića

Kao što se i očekivalo, prva sjednica Glavnog odbora SDP-a nakon lokalnih izbora održana u subotu protekla je poprilično burno. Više od šest sati raspravljalo se samo o izbornom rezultatu iako je na kraju izvješće o rezultatima izglasano velikom većinom glasova. Druga točka dnevnog reda u trenutku pisanja ovog teksta tek je započela. No obzirom da je riječ o odlukama vodstva stranke o raspuštanju najveće stranačke organizacije, one zagrebačke te raspuštanju slavonskobrodoskog SDP-a i vodstva međimurskog SDP-a, a što se tumači kao zadnja bitka bernardićevaca i grbinovaca od starta je bilo jasno da će rasprava biti sve osim mirna.

Kritike zbog Račana

Da će subota za SDP biti dan pun prijepora dalo se naslutiti i prije nego je sjednica počela obzirom da su uoči nje i za njenog početka nezadovoljni članovi SDP-a održali i mini prosvjed ispred središnjice stranke na Iblerovom trgu. Dio prosvjednika pred stranku je ostavio i zapaljenje lampaše kako bi poručili da smatraju da je SDP „mrtva stranka“, a sjednica Glavnog odbora njen zadnji ispraćaj. Isti pojedinci pozvali su tada i predsjednika SDP-a Peđu Grbina na ostavku, a komentirali su i kako su oni htjeli pomoći stranci na lokalnim izborima, ali ih se u tome opsturiralo. Otvoreno su kazali i kako bi po njima stranku trebao voditi Davor Bernardić.

Još dinamičnije nego pred središnjicom bilo je na samoj sjednici koja je održana online i gdje se moglo čuti niz kritika na predsjednika Peđu Grbina, ali i na člana vodstva SDP-a Ivana Račana. Posebno su ih kritizirali za loš rezultat u Zagrebu za koji su mnogi članovi Glavnog odbora, doznajemo u raspravi kao glavnog krivca okarakterizirali upravo Račana negodujući i za provođenje kampanje i za izbor kandidata, ali i tvrdeći kako su u samoj kampanji mnogi članovi zagrebačkog SDP-a gurnuti u stanu te im nije bilo dozvoljeno da na ikakav način pomognu stranci da ostvari što bolji rezultat.

Kritika se moglo čuti i na račun splitskog SDP-a čiji kandidat za gradonačelnika Ante Franić nije ušao niti u drugi krug. No isto tako se čuje da je Grbin na neki način branio splitsku organizaciju riječima kako ona ima prostora za rast i kako se u njoj nisu događale opstrukcije poput onih koje su se mogle vidjeti u Zagrebu.

Grbina i vodstvo kritiziralo se i zbog odluke o izbacivanju šestero članova Glavnog odbora kojima je zabranjeno i sudjelovanje u radu sjednice. Požalio se na to putem facebooka i jedan od izbačenih Denis Hrestak koji je SDP zbog toga preimenovao u Stranku Diktatora Peđe tvrdeći da bi se trbeali imati pravo braniti od „njihovih laži“.

Bernardić Grbinu

I iako točka dnevnog reda o potvrđivanju odluke vodstva o raspuštanju zagrebačkog SDP-a i brodskoposavskog te vodstva međimurskog do trenutka pisanja ovog teksta nije bila izglasana, iz više izvora moglo se u subotu čuti kako je Grbin za tu odluku većinu osigurao i da mu ju neće biti teško provesti. Ona znači da će zagrebački SDP kao i brodskoposavski uskoro dobiti povjerenike koji će u roku od 45 dana provesti razgovore sa svim članovima tih organizacija, a na temelju kojih će se odlučiti koga će se natrag primiti u stranku, a koga ne.

Posebno će biti zanimljivo pratiti koga će se primiti natrag u Zagrebu obzirom da je iz te stranačke organizacije jako puno viđenijih SDP-ovaca od koji su mnogi i saborski zastupnici stranke. Posebno će biti zanimljivo vidjeti kako će se stranka postaviti prema bivšem potpredsjedniku Sabora Rajku Ostojiću, bivšem glavnom tajniku stranke Nikši Vukasu, a još više prema bivšem predsjedniku stranke Davoru Bernardiću koji je na sjednici Glavnog odbora Grbinu navodno spočitnuo da je radio protiv njega dok je on bio na čelu stranke, a da on nije njemu vratio istom mjerom.

Ključne riječi

Komentara 77

FR
franc251
01:22 13.06.2021.

Eto, partija postala čisto regionalna, Primorsko-Goranska grupacija. Zanimljivo. Do neki dan nas nounari uvjeravali da je HDZ izgubio izbore i da će mijenjat Plenkovića, a on nikad jači.

PP
Pucvala_premium.2
08:21 13.06.2021.

SDP kao sljednica KPJ , je trebao zakonski biti ukinut 91 , zbog velicanja totalitarnog rezima i osuden zbog zlocina , Hrvatska je trebala provest lustraciju a ne da Radman glavni urednik TVZ iz komunizma , bude glavni urednik HRT , ili da clanovi CK budu nositelji demokracije , ljudi koji su zatvarali na otoke robijase zbog verbalnog delikta , sad trebaju biti tolerantni i demokrati , to vrijedi za sve stranke

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
08:42 13.06.2021.

Zamjenila ih je sekta Možemo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije