Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jOŠ JEDNA RAČUNALNA PREVARA

Lagao mu da je na kriptovalutama osvojio 8000 eura, pa ga tražio da instalira aplikaciju s pomoću koje mu je očistio bankovni račun

Danas se obilježava Međunarodni dan sigurnijeg interneta
Marko Lukunic/PIXSELL
30.05.2024.
u 09:43

Stariji muškarac je poslušao 44-godišnjaka i postupio po njegovim uputama, a nakon što je 44-godišnjaku dostavio tražene podatke, omogućio mu je, kako kaže policija, kontrolu nad svojim mobitelom  i aplikacijama.

Za računalnu prevaru i pranje novca osumnjičen je 44-godišnjak, a način na koji je to izveo spada u one prevare na koje policija stalno upozorava građane, tražeći ih da budu više oprezni, a manje naivni. Kako je priopćila zagrebačka policija, 44-godišnjaka se sumnjiči da s jednom ili više nepoznatih osoba 23. veljače u zabludu doveo 61-godišnjaka kojem je kazao da je dobio 8000 eura. Pojasnio mu je da novac potječe od trgovine kriptovalutama, te je starijem muškarcu savjetovao da na svoji mobitel instalira aplikaciju koja povezuje mobitel i računalo s drugim takvim uređajima.

Stariji muškarac je poslušao 44-godišnjaka i postupio po njegovim uputama, a nakon što je 44-godišnjaku dostavio tražene podatke, omogućio mu je, kako kaže policija, kontrolu nad svojim mobitelom  i aplikacijama. Zahvaljujući tome, netko tko je policiji za sada nepoznat, a očito je bio u sprezi s 44-godišnjakom, neovlašteno je  pristupio internet bankarstvu 61-godišnjaka i to osam puta. U tih osam puta obavio je transakcije, odnosno prenio je novac s računa 61-godišnjaka na račun 44- godišnjaka.

A 44-godišnjak  se sumnjiči da je nakon toga svoj bankovni račun ustupio na raspolaganje zasad nepoznatim počiniteljima kako bi s njega dalje transferirali novac koji je stečen kaznenim djelom. Učinio je to, kako bi prikrio da je počinio kazneno djelo, ali i da bi onemogućio oduzimanje tog novca. Radilo se o ukupno 2300 eura, bez kojih je ostao 61-godišnjak. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije