Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Kujica sa sedmero štenaca ostavljena pokraj kontejnera

Skupina vlasnika pasa organizirala se kako bi napuštene kućne ljubimce privremeno smjestila, ali nužan im je i novi dom
13. siječnja 2016. u 20:46 12 komentara 3883 prikaza
kujica
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Stanovnike Remetinečkog gaja koji su jučer krenuli u uobičajenu jutarnju šetnju sa svojim psima iznenadio je nesvakidašnji prizor – kujica koja je sa sedmero štenaca završila pokraj kontejnera iza zgrade hostela Arena. Grijali su se u košarici pokrivenoj dekom koju je netko, skupa sa psićima, ostavio pokraj kontejnera za smeće.

– Mi vlasnici pasa u kvartu gotovo svi se međusobno poznajemo, a nitko od nas ne prepoznaje ovu kujicu, što znači da ju je netko sa štencima donio iz drugog dijela grada i ostavio ovdje – kazala je Darija Mlinarić, jedna od prvih koji su zapazili napuštene psiće i donijeli im hranu i vodu te čuvali stražu kako ih netko ne bi uznemiravao.

Zdravi i razigrani

– Ima svakakvih ljudi, a mi koji smo i sami udomljavali životinje znamo što neke od njih prolaze, tako da nismo htjeli psiće ostaviti same da se svatko može iživljavati na njima, što, nažalost, nije rijetka pojava – rekao nam je jedan mladić koji je također zapazio košaru s kujicom i štencima dok je šetao svojeg psa te se uključio u akciju njihova spašavanja.

Psići na prvi pogled djeluju dobro zbrinuti i zdravi, a i kujica je druželjubljiva i razigrana, što znači da je netko vodio brigu o njima sve do večeri u srijedu kada su ostavljeni.

Dora Slaviček također je provela cijelo jutro brinući se o psima i pokušavajući ih spasiti s ulice, a zvala je udruge za zaštitu životinja, gradske službe, obližnje veterinare i mnoge druge kako bi im našla barem privremeni smještaj, ali uzalud.

– Uglavnom svi kažu da mogu pomoći financijski, ali da ih jednostavno nemaju kamo trenutačno smjestili – kazala je D. Slaviček.

Na koncu su ipak uspjeli pronaći jednu djevojku koja ih je privremeno smjestila kod sebe, a nakon što obavi kontrolu kod veterinara, pokušat će kujici i štencima pronaći trajni dom.

Stanovnici Remetinečkog gaja koji su se okupili oko psića upozorili su i kako je sve više ljubimaca ostavljeno na cesti i kako su udruge koje se brinu o njima pretrpane.

Strože kontrole i kazne

Kazali su i kako je, unatoč tome što su društvene mreže znatno olakšale pristup informacijama i povezivanje udruga s građanima, udomitelje sve teže naći. Broj ovakvih slučajeva, ustvrdili su također, smanjio bi se uz strože kontrole i kazne, bez kojih će neodgovorni vlasnici i dalje ostavljati svoje kućne ljubimce na ulici.

>> Spašeni psi su bolesni i nezainteresirani za okolinu, njihov pogled je prazan

OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

  • cronada:

    Ne mogu razumjeti zasto su ljudu bezobzirni prema zivotinjama!Zasto oni koji imaju pse ne steriliziraju pse pa i macke?a i lokalne vlasti trebaju ciniti nesto kao npr.podrska onima koji imaju pse a novcano su slabi da financiraju u vezi pitanja ... prikaži još! pasa i cica, i nedozvoliti ove tuzne dogadaje!:-((

  • suncesmokvemaslina:

    ostavili su ih ljubitelji životinja isti oni koji su ih uzeli ,igrali se pa kad su im dosadili ... nisu oni koji ih ne vole

  • DOBARDAN:

    Koliko će danas neželjenih plodova ljubavi završiti u kontejneru? Bar deset puta više nego što ima ovih životinja i koga briga za to. Kako smo neodgovorni prema životinjama, tako smo i prema sebi samima!