Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kuća ljudskih prava: Vlada je progon premjestila s ulice u Ministarstvo kulture

U normalnoj demokratskoj zemlji Vlada koristi svoje mogućnosti da spriječi prijetnje nasilnika, tvrdi Kuća ljudskih prava
18. ožujka 2016. u 17:48 53 komentara 1463 prikaza
Rakić Bujanec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Kuća ljudskih prava danas je, osvrćući se na ostavku Mirjane Rakić na mjesto predsjednice Vijeća za elektroničke medije (VEM), ustvrdila da je Vlada je "preuzela progon i premjestila ga s ulice u instituciju Ministarstva kulture", čiji je ministar Zlatko Hasanbegović predložio Vladi, a Vlada usvojila prijedlog da se ne prihvati Izvješće o radu VEM-a za 2014. te da se raspusti Vijeće i Rakić makne s čelnog mjesta.

Predsjednica Vijeća za elektroničke medije (VEM) i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić u petak je podnijela ostavku na svoje dužnosti objasnivši kako nije više mogla izdržati pritisak. “Više nemam snage, to je poput terorizma čemu sam i čemu smo izloženi, a ja ne želim da članice i članovi Vijeća budu taoci napada na mene. Sve se koncentriralo na mene osobno i sve to je ispod moje razine. Ne mogu više dozvoliti da se moj osobni i profesionalni integritet napada na tako primitivan način", rekla je Rakić za Tportal, prenosi Kuća ljudskih prava.

Krajem siječnja oko 5000 prosvjednika, predvođenih potpredsjednikom Sabora Ivanom Tepešom, Velimirom Bujancem i Markom Juričem "poznatima po radikalnoj retorici", prosvjedovalo za "slobodu govora mržnje" protiv odluke Agencije za elektroničke medije, koja je na tri dana ugasila emitiranje programa Z1 televizije zbog govora mržnje, navodi Kuća ljudskih prava u priopćenju.

Pod prozorima Vijeća za elektroničke medije skandiralo se "Za dom spremni" i "Rakićku u Srbiju", a Mirjani Rakić tada je Bujanac uručio četničku šubaru s kokardom, podsjeća Kuća ljudskih prava.

"U normalnoj demokratskoj zemlji Vlada koristi svoje mogućnosti da spriječi prijetnje nasilnika. Nažalost, u današnjoj Hrvatskoj Vlada je samo preuzela progon i premjestila ga s ulice u instituciju Ministarstva kulture, čiji je ministar Zlatko Hasanbegović predložio Vladi, a Vlada je taj prijedlog i usvojila, da se ne prihvati Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM-a) za 2014. te da se raspusti Vijeće i s mjesta predsjednice makne Mirjana Rakić, ujedno ravnateljica Agencije za elektroničke medije", stoji u priopćenju.

Pritisci prema VEM-u, a posebno Mirjani Rakić bili su, ističu, takvog intenziteta da je Europska komisija reagirala i započela s monitoringom tog procesa, uzimajući u obzir potpuni nedostatak Vladine podrške neovisnom regulatornom tijelu i toleriranju pritisaka nekih Vladinih aktera, čime je smjena praktički ostvarena.

"Ostaje sramota koju takvi progoni nanose našoj zemlji i ustavnom uređenju, koji nisu stali samo na VEM-u nego se paralelno odvijaju na razini HRT-a, Hine, neprofitnih medija, HAVC-a i ostalih institucija u kulturi i medija koji bi trebali biti neovisni i samim time nepodobni za trenutačnu političku većinu", poručuje ta organizacija.

"S velikom zabrinutošću možemo utvrditi da se ovi napadi na neovisne medijske i kulturne institucije smatraju ozbiljnim zadiranjem države u medijske slobode i pravo na slobodu javnog izražavanja, vraćajući tako Hrvatsku u mračna doba medijske cenzure i nepoštivanja međunarodnih instrumenata zaštite osnovnih ljudskih prava. Je li to poruka koju Vlast želi poslati svojim građanima i međunarodnoj javnosti", stoji u priopćenju.

>> Mirjana Rakić podnijela ostavku na sve dužnosti: Sad mi je previše!

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar navijač
  navijač:

  Gdje je bila ta Kuća "ljudskih prava kad je O stojić slao ljude na prisilno psihijatrijsko lječenje , kad je policijskom brutalnošću ubijen pajičić, kad je (srpska) policija u hrvatskim odorama napadala branitelje u crkvi, itd... sad su se našli ... prikaži još! kad je ova velikosrpska ekipa izbačena iz vijeća.

 • bakulušić:

  Tko su nasilnici? I kako vas nije sram mladih ljudi koji odlaze u tuđi svijet a osobe, koje su davno trebale biti u mirovini, pokušavate zadržati na pozicijama na kojima se, da je morala i demokracije, nikada nisu smjele ni ... prikaži još! naći. Da, nasilnici su oni koji vrijeđaju ministra kulture i treba ih hitno procesuirati. I kazniti!

 • Vlaskoulicanec:

  Rakićka je komunjara par exellans. Svi znamo kaj je ona bila medju novinarima u SFRJ.....