Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA ŽURBE

Krumpir ne treba rasprodati jer će mu cijena zbog nestašice rasti

\'VARAZDIN MEDIMURJE Dan krumpira u Nedeljancu PRESNIMIO Izak Vrtaric / VLM\'
PRESNIMIO IZAK VRTARIĆ / VLM
05.08.2010.
u 17:15

Sadnja je kasnila i prinosi su manji, osobito u sjevernoj Europi i Rusiji – doznali su uzgajivači na skupu u Nedeljancu

Stotinjak proizvođača krumpira, distributera sjemenskog krumpira i agronoma okupilo se u Nedeljancu u povodu Danu polja krumpira. Zaključak je jednoglasan – treba taktizirati s prodajom jer će mu rasti cijena.

- Ova je godina drugačija. Proljetos je bilo puno kiše, a poslije su bile velike vrućine. Mjesec dana kasnilo se sa sadnjom. I kod nas, i u Istri, i u Dalmaciji. Mladi krumpir stoga se prodavao po pet do šest kuna, a inače je četiri kune – kaže organizator, poljoprivrednik Marko Hladika.

Došli su i gosti iz Slovenije, Mađarske i Nizozemske i domaćim uzgajivačima otkrili važan podatak – nestašica je krumpira iz sličnih razloga i na sjeveru Europe te u Rusiji. Rusi navodno puno kupuju krumpir u Poljskoj i Njemačkoj. Krumpir se otkupljuje od proizvođača u europskim zemljama trenutačno za 27 centi po kilogramu, a kod nas po 1,50 kuna.

– Poskupljenje će stići i u Hrvatsku. Općenito je nestašica povrća. Oni koji se ozbiljnije bave uzgojem, preporučuju da se ne juri u prodaju – kaže Hladika.

No i najbolje namjere padaju u vodu kad proizvođač nema gdje uskladištiti krumpir, što je rak-rana domaćih poljoprivrednika. Krumpir pošto-poto moraju prodati na jesen, kako ne bi propao. A kada bi imali skladišta u kojima bi se mogao dobro očuvati do svibnja, obrali bi vrhnje.

Naime, u listopadu i studenome cijena je najniža.

Na žalost, izvoz u sjevernu Europu teško je ostvariv, ponajprije zbog strogih zakonskih propisa, zbog kojih se dugo čeka da se preveze preko granice.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
Kronika
16:40 06.08.2010.

Sam najte prodati. Nek uvoznici zarađuju na uvoženom. Pak vas netko žejne prek vode vodi. Oj seljančeki baš mi vas je žal.

FE
Felicijen
21:16 05.08.2010.

Što ćemo jesti?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije