Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG GUŽVI

Traže da sami određuju broj taksista

taksisti u Splitu
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
07.08.2019.
u 18:59

Liberalizacija taxi-prijevoza stvorila je probleme u Splitu i Dubrovniku pa su gradonačelnici Krstulović Opara i Franković uputili dopis Butkoviću i Plenkoviću.

Gradonačelnici Splita i Dubrovnika Andro Krstulović Opara i Mato Franković uputili su prijedlog izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Nakon nekoliko radnih sastanaka koje su u održali u proteklom razdoblju tražeći rješenje za probleme koje imaju na taksi-tržištu, poslali su dopis ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću te premijeru Andreju Plenkoviću. Ukazujući na negativne učinke potpune liberalizacije taksi-tržišta koju je dopustio postojeći zakon, Krstulović Opara i Franković posebno ističu stvaranje velikih prometnih gužvi i onemogućavanje normalnog prometovanja ulicama kako građanima tako i žurnim službama u intervencijama.

Stoga od resornoga ministarstva i Vlade traže da u izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu uvrste njihov prijedlog prema kojemu bi se jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nalaze dobra Republike Hrvatske koja su na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine omogućilo samostalno određivanje broja dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza, kao i utvrđivanje mjera i uvjeta pod kojima bi se ta djelatnost obavljala. Postojeće dozvole u ovom bi se slučaju stavile izvan snage.

– Ustrajat ćemo na izmjeni zakona koji smanjuje kvalitetu života Splićana i Dubrovčana – poručili su Krstulović Opara i Franković.

Budući da njihov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu uvelike pridonosi rješavanju problema, istaknuli su i da vjeruju u podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s glavnim ciljem dokidanja negativnih učinaka liberalizacije taksi-usluga, prepoznavanja i izdvajanja UNESCO-ovih zaštićenih sredina te, najvažnije, omogućavanja sigurnog prometovanja Splićanima i Dubrovčanima gradskim ulicama.

 

Kako se navodi u priopćenju, ukazujući na negativne učinke potpune liberalizacije auto taxi tržišta koju je dopustio postojeći Zakon, gradonačelnici Krstulović Opara i Franković posebno su istakli onemogućavanje normalnog prometovanja ulicama ne samo građanima već i žurnim službama u intervencijama.

Od Ministarstva i Vlade traže da u izmjene i dopune Zakona o prijevozu u cestovnom prometu uvrste njihov zajednički prijedlog prema kojem bi se jedinicama lokalne samouprave, na čijem području se nalaze dobra Republike Hrvatske koja su upisana na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, omogućilo samostalno određivanje broja dozvola za obavljanje autotaksi prijevoza, kao i utvrđivanje mjera i uvjeta pod kojima bi se ta djelatnost obavljala, navodi se u priopćenju, te dodaje da bi se postojeće dozvole u ovom slučaju stavile izvan snage.

Komentara 2

GV
golub Vaso
12:29 07.08.2019.

tko plati opari i Frankoviću mito tome dozvola, ostali tko vas

DU
Deleted user
09:22 07.08.2019.

Ako lokalni šerifi budu određivati tko će imati dozvolu za taksije, samo će hadezeovi kokošari dobiti licencu a usluga će koštati +500kn. Kao nekada udba koja je imala monopol na taksi usluge. Liberalizacija taksi tržišta je nešto najbolje što se dogodilo građanstvu a oni bi vratili kotač unatrag.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije