Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević: U Pločama treba razmjestiti jednu borbenu postrojbu

Hrvatska vojska nema postrojbu južno od Splita
27. veljače 2017. u 14:15 5 komentara 1079 prikaza
damir krstičević
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio je kako Ministarstvo obrane (MORH) smatra da treba razmjestiti jednu borbenu postrojbu u Pločama, te je najavio da će o tome slijedeći tjedan razgovarati s predstavnicima grada Ploča i izrazio nadu da će se kroz dijalog naći najbolje rješenje.

Jutarnji list objavio je kako je "HDZ Ploča pokrenuo žestoku kampanju protiv mogućeg povratka Hrvatske vojske u gradsku vojarnu Neretva, u sklopu koje je i uvala za sidrenje brodova".

Riječ je o satniji koja bi u sastavu imala 150 dobro opremljenih i uvježbanih mornaričkih specijalaca, koji bi bili spremni za manevar i intervenciju s mora, kopna i iz zraka u prostoru južno od Splita do rta Prevlake, navodi list.

Krstičević je, nakon što je primio mlade hrvatske robotičare koji na svjetskim smotrama postižu odlične rezultate, na novinarski upit o sudbini baze u Pločama rekao da se MORH sada sustavno bavi Strategijom nacionalne sigurnosti i analizom okruženja te ugroze i rizika s kojima je hrvatsko društvo suočeno.

Iz te pozicije u MORH-u smatramo da je vrijeme ažurirati dugoročni plan razvoja i zato razmatramo da Hrvatska vojska (HV) bude u Vukovaru i Sinju ove godine, a iduće u Varaždinu. Što se tiče Ploča, smatramo da nam treba jedna postrojba mornaričkog pješaštva, istaknuo je.

HV nema postrojbu južno od Splita

"Sada nemamo postrojbu južno od Splita, a potrebna nam je jedna takva postrojba zbog sigurnosti i sigurnosnih rizika", rekao je Krstičević.

Najavio je da će idućeg tjedna razgovarati s lokalnom zajednicom, dodavši da MORH i HV ne mogu i nije im namjera zaustavljati projekte koji su bitni za razvoj lokalne sredine.

"Vjerujem da se razvoj lokalne sredine i sigurnost mogu povezati, te da ćemo kroz komunikaciju i dijalog naći najbolje rješenje za Ploče i Hrvatsku. Sigurno je da će HV biti dobrodošla u Ploče i u bilo koji prostor Hrvatske", naglasio je.

Novinari su pitali Krstičevića za komentar priopćenja veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, koje je oštro osudilo "neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekoliko desetaka ljudi u organizaciji Autohtone - Hrvatske stranke prava u Zagrebu", na što je odgovorio kako je Vlada već reagirala i osudila "postupke koji nisu u skladu s demokratskim procesima i standardima demokratskog društva" .

>> Krstičević: 'Naši vojnici se iz prve ruke mogu susresti s izvornim islamom, najbolji način da se razbiju neki strahovi'

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • marijaqwer:

    Hrvatska vojska je svedena na dvije brigade, a sve ostalo je uništeno. Mnoge vojarne su zatvorene ( radi štednje ) , ali sada su iskrsli problemi koji su posljedica te štednje. Teritorij zemlje je nepokriven, vojno osoblje mora svakodnevno putovati ... prikaži još! ( mnogi i više od 4 sata dnevno ). Putni troškovi i naknade za odvojeni život koštaju više nego se " uštedjelo". Nema pričuve, a popuna vojnicima dolazi iz siromašnih krajeva, dok iz Istre , Zagreba i jug Hrvatske nema nikoga. Proliveno mlijeko se ne može pokupiti.

  • Deleted user:

    gospodine krsticevicu zasto isplacujete uhljebu sdp vise stotina tisuca kuna otpremnine a ima 64 gpdine znaci 1godina do pune otprrmnine sramota tko vam tp podvaljue gospodina je sdp imenovao sefom sektora a vi iz hdz ga isplacujete zasto zato sto ... prikaži još!to oni mrze rad a vole kune poreznih obveznika sramota

  • Meter:

    Spremamo se na rat