Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVE

Krmek: Zajmom od 2 milijarde kuna spasit ćemo Hrvatsku od poplava

poplave
Dragutin Šantoši
23.06.2010.
u 08:26

Nakon smirivanja vremena kreće hitna sanacija kanala i podizanje nasipa kod Čađavice i Zokovog Gaja.

SLATINA, ČAĐAVICA – U posljednja 34 dana mještani i općinska vlast u Čađavici čak su tri puta podizali članove Civilne zaštite na uzbunu kako bi podizanjem tzv. zečjih nasipa i danonoćnim dežuranjem na rijeci Branjinskoj i kanalu Profesor Bela obranili svoja sela od još većih posljedica. Posljednje kiše podigle su razinu oborinskih voda na najvišu razinu dosad, a kanal Profesor Bela prijeti plavljenjem sela Zvonimirovac, Gornje Bazije, Čađavački Lug i Čađavica.

- Pod vodom je oko 4200 hektara usjeva koji će najvećim dijelom propasti, jer su već treći put poplavljeni. To su ogromne štete koje naši seljaci neće moći preživjeti bez pomoći države, kaže općinski načelnik Mirko Rončević koji sa sumještanima dane i noći provodi obilazeći obrambene nasipe.

Župan Tolušić zatražio hitnu intervenciju države
Prošlu noć najteže stradalo područje Čađavice posjetili su i Zdravko Krmek, državni tajnik za vodno gospodarstvo, Zoran Đuroković, direktor Ispostave Hrvatskih voda u Osijeku, i župan Tomislav Tolušić. Obišli su nasipe te utvrdili da će bez hitne dogradnje nasipa na kanalu Profesor Bela i gradnje novog nasipa na rijeci Marjanac kod Zokovog Gaja bujične vode i dalje stvarati ogromne štetu stanovništvu.

– Ovo područje ne pliva zbog izlijevanja velike rijeke Drave nego zbog neočišćenih kanala i neutvrđenih nasipa. Šteta je višestruko je manja od novca koji je potreban da bi se rijeke ukrotile i sačuvala imovina stanovništva, pa zbog toga tražimo hitnu akciju države, izjavio je župan Tomislav Tolušić.

Stručnjacima u vodnom gospodarstvu nije trebalo puno vremena da izračunaju kako bi za podizanje novih i ojačavanje postojećih nasipa trebalo desetak milijuna kuna.

Dosadašnja izdvajanja od 2,2 milijarde nedovoljna
- Predložit ćemo Vladi RH da se hitno osiguraju dodatna sredstva kako bi se kanalska mreža uredila i na taj način zaštitilo stanovništvo. Nakon toga će i štete biti puno manje ili ih uopće neće biti. Zbog opasnosti da kanal Profesor Bela poplavi naselja te da ljudi moraju napuštati kuće, nadvisit ćemo nasipe, a sljedećih godina sagraditi retencije i postići još veću zaštitu. Za uređenje kanala i vodotoka rijeka dosad smo godišnje izdvajali oko 2,2 milijarde kuna, što nije dovoljno. Zbog toga planiramo podići oko 2 milijarde kuna zajma na 20-ak godina, od čega će 800 milijuna kuna biti osigurano za uređenje kanala trećeg i četvrtog reda, a za gradnju retencija oko 1,2 milijarde kuna, izjavio je državni tajnik Zdravko Krmek.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
11:03 23.06.2010.

Krmek,što ste napravili sa novcem za vodoodvodnju ? Ništa,prebacili ga u druge resore,a sad bi digli 2 mild kuna kredita da se može bolje krasti !! Već su spremni izvođaći i njihovi podizvođači.

Avatar m_m
m_m
10:23 23.06.2010.

Godinama pomalo kraduckaš lovu namjenjenu za održavanje, a kad na kraju sve zaraste onda lijepo mazneš jedan kreditić, neko vrijeme nešto tamo kopaš, pa opet lovu u đžep. Eto, nije loše, ide pomalo ...

OB
-obrisani-
12:58 23.06.2010.

Najbolje da Skladgradnja bude izvođač.....hahahahaaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije